Recepti sa keljom

Punjeni kelj

Male glavice kelja prokuhamo , izrežemo peteljku, na svaki list namažemo sirovi teleći nadjev sa nadjevom za pečenice , ponovo načinimo prvobitni oblik i omotamo koncem.

Punjeni kelj na slanini

Na slanini pirjamo u pećnici 2 luka poslagana u šerpu dok ne dobiju smeđu boju , zatim se svaka glavica kelja izreže na 4 dijela, stavimo na malo umaka od maslaca i još neko vrijeme pirjamo.

Istreseni kelj

2 male glavice kelja očistimo od listova (skinemo im listove), operemo ih i zajedno sa »srcima« pirjamo na masti s vlašcem i goveđom juhom, s malo mažurana i soli . Sa »srcima« izrezanim na 4 dijela obložimo kalup namazan maslacem, preko toga nanesemo teleći nadjev/namaz (od 15 dkg pečene teletine, 3
dkg maslaca, 1 jajeta, 3 dkg žemičke umočene u mlijeko), posipamo ih sitno isjeckanom šunkom i stavimo jedan sloj pirjanog kelja, ponovo nadjev/namaz, zatim kiselo vrhnje i sve pečemo .

Savijača sa keljom
Kuhane listove kelja koj ima smo izrezali krute žilice, rasprostremo na ubrus malo jedan preko drugoga .  Zatim umutimo maslac sa žumanjcima, umiješamo sitno izrezanu pečenu teletinu i snijeg, time tanko namažemo podlogu, posipamo jezik narezan na kockice, zamotamo kao savijaču i zavežemo u ubrus/krpu . Ovu savijaču kuhamo u juhi i poslužujemo kao garniranje uz meso, izrezanu na komade.

Kobasice sa keljom i sirom

Dok se listovi kelja hlade, miješamo 2 dkg maslaca sa 2 jaja, dodamo punu šaku mrvica navlaženih u vrhnju i isto toliko ribanog parmezana, na svaki list kelja nanesemo jednu jedeću žlicu ove smjese, zamotamo male kobasice, malo im odrežemo krajeve, stavimo u posudu zajedno s maslacem i režnjevima luka i pirjamo dok ne dobiju smeđu boju .
Izvor:www.savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar