Pripremanje voća i povrća kuvanjem na pari

Sterilizaciju obavljate na temperaturi od 100 stupnjeva C, ako recept ne zahtijeva drugačije . Povrće i voće koje ćete na taj način spremiti mora biti savršene kvalitete, tj . zdravo, ne prezrelo i upotrijebljeno odmah nakon branja. Prilikom ukuhavanja morate paziti i na vlastitu higijenu, tj . ruke moraju biti dobro oprane, pregača čista.


Staklenke, bilo obične ili patent (za taj način spremanja najbolje su patent-staklenke) moraju biti oprane i sterilizirane prije nego ćete u njih staviti povrće ili voće. Gumene prstene s patent-staklenki morate staviti do upotrebe u vruću vodu, a onda osušiti. Povrće dobro očistite i operite pod tekućom vodom. Povrće bijelite, da bi zadržalo lijepu boju. Bijeljenje se obavlja tako da male količine povrća stavite u čistu gazu i uronite u vrelu vodu . Koliko ćete ga držati u vreloj vodi određeno je svakim receptom, ali nikad nije duže od nekoliko minuta. Povrće ohladite odmah nakon bijeljenja, da bi se osvježilo. To načinite tako da povrće s gazom spustite na trenutak u hladnu vodu. Nakon toga povrće stavite na cjediljku da se dobro ocijedi.

Povrće ili voće stavljajte u sterilizirane staklenke, ali ne ulazite rukom u staklenke nego se pomažite iskuhanom drvenom kuhačom . Pošto ste složili povrće ili voće u staklenke, prelijte ga, ako to recept propisuje, osoljenom vodom koju ste prije toga prokuhali i ohladili ili slatkim sirupom, ako se radi o voću. Pazite da u staklenci ostane 1 cm prostora, tj . nenapunjenog povrćem, voćem i tekućinom. Staklenke nakon punjenja odmah zatvorite.

Nakon toga izvršite sterilizaciju . Za taj posao uzmite veliku posudu s dvostrukim dnom ili ionac za iskuhavanje rublja. Na dno lonca stavite sloj slame ili novinskog papira i male drvene letvice , da staklenke ne stoje na samom dnu. U lonac nalijte toliko vode da staklenke budu 1/2 do 2/3 u vodi ali pazite da ne bude previše vode jer će se u tom slučaju voda za vrijeme kuhanja prelijevati preko staklenki. Kada ste stavili staklenke u lonac, dobro ga zatvorite. Kuhajte na jakoj vatri .

Vrijeme kuhanja računa se od trenutka kad voda uzavri, a zavisi o vrsti voća ili povrća. Pošto je kuhanje završeno, stavite lonac nakraj štednjaka i ostavite pokrivenog dok se ohladi. Zatim izvadite staklenke i stavite ih na stol, pokrijte čistim stolnj akom i ostavite da se potpuno ohlade. Ukuhano povrće ili voće spremite na suho mjesto. Povrće i voće treba često pregledavatii, ako primjetite da se neko počelo kvariti, odmah ga potrošite .


Izvor: www.savjetnica.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar