Otkud salmonela u jajima

Imajući u vidu to da je jaje zaštićeno čvrstom ljuskom, postavlja se pitanje kako je bakterija salmonela dospela u njega. Evo i odgovora.

Salmonela je bakterija koja može da izazove niz komplikacija po zdravlje čoveka. Ona u jaje može da dospe na nekoliko načina.


Jedan od načina je preko izmeta, pošto se salmonela može naći u crevnom traktu ljudi, životinja, pa i kokošaka, tako da koka može da zarazi jaje sedeći na njemu.

Takođe, salmonela može da se pritaji i u jajovodima kokošaka koje deluju savršeno zdravo, a u tom slučaju se u jajetu nađe još pre nego što se ljuska formira. Dodatno komplikuje stvar i činjenica da se u takvim slučajevima može desiti da u desetinama jaja koje takva kokoška snese tek jedno ili dva budu zaražena, pa onda nije uvek lako utvrditi poreklo zaraze.

Dobra stvar je to što salmonelu ubija termička obrada jaja na temperaturi od 71 stepena Celzijusa, tako da možete biti bezbrižni sve dok ne konzumirate jela koja sadrže “živa” jaja.

Pošto su simptomi trovanja salmonelom veoma neprijatni a oni uključuju i visoku temperaturu, snažne bolove u stomaku, povraćanje i ozbiljnu dijareju, zaboravite na kreme koje sadrže mućena jaja bez termičke obrade, kao i na sasvim rovita jaja.

www.zenskikafe.com

Nema komentara:

Objavi komentar