Magija iz voća

Voće nas mami ne samo mirisom i okusom, nego i zato što ga možemo iskoristiti i u raznim kozmetičkim tretmanima. Ono je u pravom smislu riječi izvor naše ljepote.

Baš kao što zdravlje nije zauvjek stečeno, tako je i ljepota prolazna ako ne uložimo napore da je sačuvamo. Na našoj koži ostaju tragovi nebrige o zdravlju, ali i posljedice raznih uticaja iz naše okoline. Koža tokom cijelog života zahtjeva redovno pažnju i posebnu njegu kako bi izgledala lijepo. Voće je izvor i naše unutrašnje ljepote, koja se ogleda u zdravom i prekrasnom tenu.

Badem
Je jedna od najiskorištenijih vrsta koštunjavog voća. A zbog pozitivnih svojstava možemo ga pronaći u gotovo svim kozmetičkim proizvodima – od krema, preko šampona i gelova za tuširanje do kupki i ulja za njegu kože.
Sadrži eterična ulja, bjelančevine, vitamin B2, mineralne soli, kalcij, fosfor i vrlo je djelotvoran kod mnogih bolesti. Djelovanje sastojaka badema je posebno djelotvorno za one koji imaju suhu kožu.

Breskva
Breskva je u Europu stigla iz daleke Azije i baš poput većine njenih potomaka, donijela nam je mnogo zdravlja i ljepote. Ljekoviti su svi njeni djelovi, od cvijeta i lista do ploda i košpice. Plod breskve sadrži više od 80 posto vode, velik je udio limunske kiseline, a tu su i vitamini A i C te razne mineralne tvari. Breskva se koristi kao izvrstan diuretik, za jačanje jetre, pluća i cijelog organizma a poznata su i njena aromatična svojstva.

Banana
Nije sočna samo za jelo, naročito kao kašica nego je važan sastojak kupki, gelova i kremica.
Sadrži oko 75 posto vode, 1.2 posto bjelančevina, 0.2 posto masnoće. Odlična je kao maska za lice, narežite je na ploške i poredajte po licu.

Limun
Je jedan od vodećih prirodnih lijekova zbog svog antiseptičnog i antibakterijskog djelovanja koje u zaštiti čovjekovog zdravlja ima primarnu ulogu. O ljekovitom svojstvu limuna pisali su čak i vodeći arapski doktori. Nezaobilazan je u kozmetici jer je dobar u rješavanju raznih tegoba. Protiv nečiste i masne kože, otvorenih pora, bora na licu, pjega, ispucale kože i mrlja i obojenja na koži ruku kao i protiv lišaja. Dok u liječenju akni i mitisera daje najbolje rezultate.

Narandža
Ujutro- zlato, popodne – srebro, naveče – olovo!
Narandžin sok ima fantastičnu moć ozdravljenja i pročišćenja organizma. Zbog bogatstva vitamina i minerala narandža je kraljica među voćem. Sadrži oko 90 posto vode, 2.5 posto eteričnih ulja i veliki broj vitamina i minerala. Učinkovita je kod raznih tipova kože. Narandžin miris ima snažno antistresno djelovanje.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar