Kuvanje povrća na pari

SPREMANJE MAHUNA. Svježe zdrave mahune, žute ili zelene, koje još nemaju zrna, očistite, operite, ocijedite od vode i stavite u vrelu slanu vodu . Kuhajte ih 5 minuta ako su mlade, 10 minuta ako su starije. Mahune izvadite na cjediljku i ostavite ih u njoj da se sva voda iscijedi. Slanu vodu u kojoj su se kuhale još j ednom dobro prokuhajte i ohladite. Mahune složite u čiste staklenke. U napunj ene staklenke ulijte prokuhanu i ohlađenu slanu vodu. Pažljivo ih zatvorite i kuhajte u pari 1 sat na temperaturi od 100 stupnjeva C. Dalje postupaj te prema općim uputama. Ovako spremljene mahune možete pripremiti kao varivo ili kao salatu.

MAHUNE S RAJČICAMA. Mlade mahune operite, ocijedite i izrežite na rezance . Stavite ih na ulje ili mast, na kojoj ste propržili malo luka, izrezanog na tanke listiće. Dodajte malo sitno izrezanog češnjaka i soli po ukusu. Mahune pirjajte neko vrijeme, zatim im dodajte zdrave zrele, oguljene i na ploške izrezane rajčice kojima ste uklonili sjeme. Sve zajedno još neko vrijeme pirjajte, zatim stavite u čiste staklenke i dobro ih zatvorite. Kuhajte u pari 30 minuta na 100° C.

RAJČICA I PAPRIKA BABURA ZA ĐUVEČ. Svježe zdrave rajčice i babure očistite i operite, zatim ih cijele stavite u vrelu vodu i ostavite u njoj 2 minute. U isto vrijeme stavite i malo celerova lišća. Zatim rajčice izvadite, ocijedite i ohladite. Izrežite ih na veće komade, a isto tako i babure kojima ste uklonili sjeme . Slažite ih u staklenke i dodajte 1 malu žlicu soli na 1 l rajčica i babura. Odozgo stavite celerovo lišće . Staklenke dobro zatvorite i kuhajte u pari pola  sata na 100° C. Ohlađene staklenke stavite na suho i hladno mjesto.

PATLIDŽANI ZA MUSAKU . Svježe zrele i zdrave patlidžane očistite, ogulite i narežite na debele ploške. Posolite ih i ostavite da stoje 1 sat, zatim ih rukom dobro ocijedite (pazite da ne polomite ploške), složite u male čiste staklenke, nalij te prokuhanom slanom i ohlađenom vodom, stavite navrh noža salicila. Staklenke zavežite pergamentnim papirom i zatvorite patent-zatvaračem. Kuhajte u pari 20 minuta na 100° C . Ohlađene staklenke spremite na suho i hladno mjesto.

CIJELE RAJČICE . Male svježe, zrele rajčice operite , ocijedite i nabodite debljom iglom. Složite ih jednu do druge u manje staklenke. Nalijte ih prokuhanom slanom i ohlađenom vodom. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte u pari 40 minuta na 90° C. Upotrebljavajte ih kao svježe.

CVJETAČA. Sasvim svježu i zdravu cvjetaču očistite od listova, a glavu iskidajte na cvjetiće . U hladnoj slanoj vodi ostavite cvjetaču 1 sat . Nakon toga je stavite u ključalu vodu i ostavite u njoj 3 minute. Vadite je rupičastom žlicom i stavljajte u hladnu vodu da se osvježi. Nakon toga je izvadite, ocijedite i slažite u čiste staklenke. Možete ukrasiti malo bijeljenim listovima peršina i celera. Cvjetači dodajte sok od limuna i sol (na 1 l uzmite 1 veliku žlicu limuna i veliku žlicu soli) . Sve prelijte vrelom vodom. Staklenke zatvorite i kuhajte u pari 30 minuta na 100° C.

CIKLA. Mladu svježu i zdravu i manju ciklu operite i neoguljenu kuhajte. Kuhanu ciklu ogulite i izrežite na okrugle ploške. Stavite u čiste staklenke i prelijte razrijeđenim malo slanim prokuhanim i ohlađenim octom. Staklenke zatvorite i kuhajte u pari 15 minuta na 100° C .


Izvor: www.savjetnica.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar