Kupusom protiv bolesti

Zima je pravo vrijeme da uvrstite kupus na svoj jelovnik. Pored toga što ima samo 40 kalorija u 100 grama, sadrži znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma i sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma.

Posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Uz sve to, ima i izuzetno ljekovita svojstva.

Svi ti elementi čine kupus hranom s mnoštvom dobrih svojstava, ali samo ako se uzima u sirovom stanju. Važno je pri tom birati zelene listove koji su mnogo bogatiji mineralnim solima od bijelih. Istina da se ne može poreći da je teško svarljiv i da stvara nadutost, ali je za to glavni krivac upravo kuhanje u vodi, jer ga voda lišava elemenata koji pogoduju dobrom varenju. Ako ne možete uvijek da ga jedete u sirovom stanju, možete da ga kuhate na pari. Ili da tokom kuhanja dodate malo kima.

Kiseli Kupus

Kiseli kupus takođe spada u kategoriju teško svarljive hrane, ali je to zato što se obično pravi sa suhomesnatim proizvodima, koji mu i daju to svojstvo. Zapravo, fermentacija kupusa tokom kiseljenja zamjenjuje vrenje koje bi se obavilo tokom varenja. Štaviše, takvo pravljenje kupusa ima prednost jer zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.

Bolesti crijeva
Jedna ili dvije čaše sviježe napravljenog soka od sirovog kupusa, svakoga dana između obroka, mogu da pomognu u slučaju dijareje, kolitisa i upale crijeva.

Kašalj
Sirup od crvenog kupusa smiruje kašalj. Za sirup je potrebno da sitno narendate glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječite i procijedite, a zatim blago ugrijete do 45 do 50 stepeni i dodate tri-četiri supene kašike meda i dva decilitra već pripremljenog čaja od šljeza. Blago pomiješajte smjesu drvenom kašikom. Kada se masa sjedini, prirodno ohladiti i sipati u tamnu flašu i držati na hladnom. Nekoliko puta dnevno popiti jednu supenu kašiku.

Mamurluk
Posljedice opijanja mogu se suzbiti ako uzmete dvije velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup se pravi tako što se kupusovom soku doda jednaka količina šećera (ili čak nešto više), pa se kuha na pari dok se ne zgusne.

Čir na želucu
Tri nepune čaše soka sviježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čir na želucu. Liječenje se sprovodi do ozdravljenja.

Promuklost
Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na pozornicu popiju šoljicu neslane supe od kupusa, u koju je umiješano jedno žumance.

Malokrvnost
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirov ili kuhan na pari, a bilo bi dobro da tokom dana popiju po dvije čaše iscijeđenog soka.

Apscesi
Svi gnojni procesi i upale (crni prištevi, furunkuli, flegmone, zanoktice, gnojne upale žlijezda, tumori) mogu se liječiti kupusovim listom koji će suzbiti upalu i izvući gnoj. Na gnojno mjesto treba staviti tri sloja kupusovog lista, tako da pokriju veliku površinu i ostaviti da djeluje nekoliko sati ili čak cijele noći. Postupak se ponavlja sve do ozdravljenja oboljelog mjesta.

Bronhitis
Na grudi i leđa, već prema tome gdje je bol najžešći, stave se tri ili četiri lista kupusa, pričvrste zavojem i ostave cijelu noć.

Rane i čirevi
Obložite listovima kupusa ranu ili čir tako da prelaze ivicu i mjenjajte u početku svaka dva sata, a zatim svaka četiri sata. Listovi kupusa izvlače nečistoću koja se odstranjuje čišćenjem rane slanom vodom (jedna kašičica morske soli stavi se u čašu prokuhane i ohlađene vode) svaki put kad se mjenjaju listovi.

Dermatoze
Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažavaju se oblozima od listova ili losionom od soka sviježeg kupusa.

Udarci
Da bi se ublažile čak i veće modrice, stavljaju se oblozi od listova kupusa uvijenih u smotuljke koji se mjenjaju čim se sasuše, odnosno izgube svježinu. 

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar