Kombuha

Čajna gljiva kombuha odnedavno je postala poznata kod nas, ali se čaj od nje vekovima koristi u Rusiji i Aziji jer čisti organizam, potpomaže dugovečnost i pije se radi opšteg zdravlja.


Kombuha je neobičan kompleks mikroorganizama (kvasca i bakterije) sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska i glukuronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), 14 amino-kiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv čudesna gljiva i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.

Lek za sve

Postoji pravo obilje iskustva vezanog za kombuha gljivu. Osim njene upotrebe kao osvežavajućeg napitka, u gotovo svim izveštajima može se čitati o njenoj upotrebi kao leku. U tekstovima iz najstarijih vremena navodi se veliki broj bolesti kod kojih se koristio kombuha čaj. Paleta seže od najbezazlenijeg neraspoloženja do najozbiljnijih bolesti. Kao što je dokazano, naročito od strane ruskih istraživača, mnoge od njenih komponenata imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike koje igraju presudnu ulogu kod biohemijskih procesa u telu. Zahvaljujući metaboličkim svojstvima, ona može ponovo da uspostavi normalno stanje ćelijskih membrana bez štetnih nuspojava i tako poboljšava kvalitet života. Ovu prirodnu snagu možemo iskoristiti za održavanje vitalnosti, aktivnosti, kao i mentalnih i psihičkih sposobnosti.

Kombuha kao lek

Naučnici su otkrili da se lek koristi kao regulator crevnih aktivnosti, a takođe može da izleči i hemoroide. Iskustvo govori da se pomoću ovog čudesnog napitka uklanjaju i jake glavobolje i nervne smetnje. Osim toga, deluje na čišćenje krvi i odstranjivanje otrova i pruža izvrsnu pomoć kod osipa kože lica. Nadalje, prema lekarskim uputstvima i procenama, on je delotvoran kod trajne glavobolje, bolova u udovima, gihta, reumatizma i drugih problema starenja. Lenjost creva i propratni efekti takođe se mogu otkloniti. Ona daje rezultate kod kalcifikacije bubrega i kapilara mozga. Lekari takođe ističu da se opšti efekat čajne gljive pokazuje već za nekoliko nedelja kroz poboljšano opšte stanje i kroz porast kondicionih sposobnosti. Pored toga, kombuha stimuliše metabolizam, pomaže u pročišćavanju tela i eliminaciji otrova.

Delotvoran u borbi protiv raka

Godine 1961. dr med. Valentin Kohler svojim člankom „Glukuronska kiselina ohrabruje pacijente od raka" u časopisu Medical Practice pokrenuo je diskusiju o terapeutskoj upotrebi glukuronske kiseline. Glukuronska kiselina je jedan od produkata koji se stvaraju za vreme procesa fermentacije u kombuha čaju. U tom periodu doktor Kohler je izveštavao o ohrabrujućim rezultatima u tretiranju pacijenata obolelih od raka glukuronskom kiselinom. Istraživanja su pokazala da kombuha čaj snažno utiče na endobionte i na taj način se bori protiv raka i njegovih ranih stadijuma. Upravo ti endobionti eliminišu crvena zrnca kod nepovoljne promene pH.

Unapređuje metabolizam

Kombuha gljiva, kao i njen ekstrakt, pokazuju se kao odlična preventiva protiv dijabetesa, a naročito protiv problema starenja kao što su arterioskleroza, visok krvni pritisak sa svojim posledicama, kao na primer, vrtoglavica, giht, hemoroidi; a na kraju krajeva kao prijatan laksativ.
Uzimanjem ovog čaja dolazi do značajnog okrepljenja čitavog endokrinog sistema i unapređenja metabolizma. Kombuha čaj se toplo preporučuje sportistima i svima koji se bave napornim mentalnim radom.

Kombuha čaj kod kuće

Kombuha napitak se vrlo jeftino može napraviti u svakoj kući. S obzirom na to da gljiva stalno raste, može se početi s komadićem čajne gljive i omogućiti piću, koje je izvor za unapređenje zdravlja, da vri. Priprema nije problem ako imate tačna uputstva. Od drevnih dana kombuha napitak se priprema u sopstvenom domu, a čajna gljiva ide od porodice do porodice kao znak prijateljstva. Danas se povremeno pojavljuju upozorenja - koja većinom dolaze zbog ignorisanja recepta ili ekonomskih interesa - da se ne pravi svoj kombuha čaj jer se znanje o tačnom načinu pripreme više puta izgubilo i ljudi pogrešno eksperimentišu umesto da ostanu pri proverenom receptu.

Autor:
Milica Prelević
Stil magazin

Nema komentara:

Objavi komentar