Djelovanje kiselog ukusa

Kiseli okus za zdravlje srca i bolju probavu

Prema ayurvedi sva hrana se sastoji od 6 okusa - ljutog, trpkog, gorkog, slatkog, kiselog i slanog.
Svaki okus ima svoja ljekovita svojstva.
Međutim, disbalans okusa u našoj prehrani može dovesti do određenih bolesti.
Zbog toga je važno znati pravilno kombinirati okuse u prehrani ovisno o Vašem tipu tijela.


Kiseli okus (amal rasa) se sastoji od elemenata zemlje i vatre i ima zagrijavajuća svojstva.
Svoje ime kiseli okus je dobio po amalaki - indijskom voću kiselog okusa.

Pronaći ga možete u sljedećim namirnicama:
kiselo voće (limun, naranča, kivi, ribizla, jagode)
fermentirana hrana (jogurt, kiseli kupus, miso, sir, kiselo vrhnje)
tamarind
ocat
hibiskus
amalaki
šipak
paradajz

Djelovanje kiselog okusa:
potiče proces probave
stimulira apetit
poboljšava rad mozga
daje dobar okus hrani
donosi osjećaj zadovoljstva
poboljšava rad srca
čisti organizam
pomaže dobiti na težini mršavijim osobama
sprečava stvaranje krvnih ugrušaka

Kiseli okus za razne tipove tijela
Sve je individualno - tvrdi ayurveda. O Vašem tjelesnom tipu ovisi, kako trebate kombinirati okuse.
Ako ste vata tip, kiseli okus je dobar za Vas. Ali nemojte pretjerivati sa kiselim ako ste pitta ili kapha tip.
Pretjerano konzumiranje kiselog okusa loše djeluje na zubnu caklinu, dovodi do disbalansa pitta doše, potiče stvaranje ulcera i čirova, uzrokuje pretjeranu žeđ i znojenje.
Višak kiselog potiče različite vrste kožnih bolesti, može izazvati anemiju, vertigo, hemeroide i poremećaj vida.

izvor: www.alternativa-za-vas

Nema komentara:

Objavi komentar