Kako napraviti pekmez?

PEKMEZ OD ŠLJIVA S RUMOM. Zrele šljive operite, ocijedite, izvadite im koštice i sameljite strojem za mljevenje mesa. Samljevene šljive stavite u posudu s debelim dnom. Dodajte šećer (na 4 kg šljiva stavite 1 kg šećera), 2 1/2 del ruma, prutić vanilije, manj i prutić cimeta i 1 del octa. Posudu stavite na štednjak i dobro kuhajte često miješajući dok ne dobijete potrebnu gustoću . Pekmez je kuhan kada drvenom kuhačom povuče te po dnu posude, a iza nje ostane čist trag. Još topao pekmez stavljajte u čiste tople staklenke. Staklenke nemojte vezati nego ih stavite u dobro zagrijanu pećnicu (poslije zagrijavanja odmah ugasite). U pećnici neka ostanu do drugog dana. Tad ih dobro zavežite celofanom ili pergamentnim papirom i stavite na suho i hladno mjesto. Pekmez priređen na ovaj način vrlo je ukusan.

PEKMEZ OD ŠLJIVA . Zrele šljive operite, uklonite im petelj ke i izvadite im koštice. Šljive stavite u veliku posudu i kuhaj te na laganoj vatri neprestano miješajući. Kada se ljuska na šljivama uvije, uklonite ih s vatre, ohladite i propasiraj te na situ ili pasirki. Pasirane šljive vratite u posudu, dodajte šećer, koru od limuna i nastavite kuhanj e i miješanje. Na 5 kg šljiva stavite 1 kg šećera. Pekmez je kuhan kada teško otpada s kuhače . Pekmez, još vruć, stavite u zagrijane čiste staklenke. Kada se pekmez potpuno ohladio, staklenke zavežite celofanom i spremite na suho i hladno mjesto.

PEKMEZ OD MARELICA. Zrele zdrave marelice ogulite, prepolovite, izvadite iz njih koštice i stavite u veću posudu . Posipaj te ih sitnim šećerom, poklopite čistim ubrusom i ostavite do drugog dana. Na 1 kg marelica stavite 1 kg šećera. Sutradan ih kuhajte, a za vrijeme kuhanja neprestano mij ešajte da ne zagore . Kada se pekmez zgusne, ali marelice se jos nisu potpuno raspale, maknite ga sa štednjaka, ohladite i stavite u čiste staklenke. Staklenke dobro zavežite pergamentnim papirom i stavite na suho i hladno mjesto.

Izvor: www.savjetnica.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar