Kako napraviti džem?

DŽEM OD JAGODA I VIŠANJA. Kuhajte 2 kg šećera i pola litre vode. Kad šećer postane proziran, dodajte 1 kg opranih i od koštica očišćenih višanja i pola kg opranih i od koštica očišćenih trešanja (bijelih). Kad masa zavri, kuhajte još koju minutu, zatim dodajte 2 kg opranih očišćenih vrtnih jagoda i pola kg opranih očišćenih šumskih jagoda. Sve zajedno kuhajte neprestano miješajući dok ne dobijete gust džem. Još vruć ulijevajte oprezno u tople staklenke i ostavite u pećnici do sutradan. Zatim staklenke dobro zavežite pergamentnim papirom i ostavite na suhom i hladnom mjestu.


DŽEM OD NARANČE. Lijepe zdrave, sočne i bez sjemenja »Jafa« naranče dobro operite i obrišite . Zatim ogulite koru i s njih uklonite bijeli dio, tako da ostane samo žuti dio kore . Koru skuhajte u malo vode , ohladite i izrežite na vrlo tanke rezance. Stavite ih u porculanski tanjur, pokrijte i ostavite do daljnje upotrebe. Meso naranči izrežite na kockice, uklonite sjeme ako ga ima, pospite šećerom, pokrijte ubrusom i ostavite da prenoći. Na 1 kg naranči stavite 1 1/4 kg šećera. Sutradan kuhajte naranče i šećer kratko vrijeme, dodajte im rezanu koru od naranče koju ste priredili i sok od 1 limuna. Kuhajte dok džem ne bude gust. Još vruć džem izručite u čiste tople staklenke. Staklenke pokrijte čistom krpom i ostavite do sutradan. Tada ih dobro zavežite pergamentnim papirom i stavite na suho i hladno mjesto.

Izvor: www.savjetnica.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar