Jagode i borovnice za zdrav mozak

Jagode, kupine i borovnice sadrže visok nivo biljnih veza polifenola, koji štite mozak. Naime, voće koje sadrži narandžasti, crveni ili plavi pigment umanjuje rizik od gubitka pamćenja i poboljšava kognitivnu funkciju mozga, tvrde naučnici na osnovu dvomesečne laboratorijske studije provedene nad pacovima.

„Dobra vest je da prirodne veze polofenoli koji se nalaze u voću, povrću i u orašastim plodovima imaju antioksidativno i protivupalno delovanje, i štite mozak od starenja”, kazao je naučnik Shibu Poulose koji je predstavio studiju, prenosi „Daily Telegraph”.

Poulose je dodao i to da polifenoli koji se nalaze u bobičastom voću pomažu određenim ćelijama, nazvanim mikroglije, koje učestvuju u odbrani organizma, čiste toksične proteine odgovorne za starenje, gubitak pamćenja i štite od mentalnog propadanja.

„Naše istraživanje je pokazalo da polifenoli u bobičastom voću zaista pomažu i štite aktivnu funkciju mozga. Naše istraživanje je prvo koje pokazuje pozitivan efekat konzumiranja bobičastog voća”, istakao je Poulose.

Takođe, naučnik je napomenuo da ljudi trebaju jesti cele plodove, naravno sveže i oprane.


(bebac.com)Nema komentara:

Objavi komentar