Ishrana u proljeće

Period u kojem se nalazimo, odnosno rano proljeće, najnezahvalniji je dio godine za naše tijelo po pitanju ishrane.

Naime, na pijacama osim jabuka od prošle godine, sumnjivih mandarina i naradži, slabo da možemo šta drugo pronaći. Naravno paprike, paradajz, krastavce i jagode koji se sada prodaju nećemo ni spominjati. Zbog toga sve vitamine i minerale moramo unositi mladim zelenim povrćem koje je jedini zdrav izbor. Iako mnogi i ne preferiraju ovu vrstu povrća, samo malo mašte u pripremanju obroka može riješiti i taj problem. Svježi špinat, listovi maslačka, kelj, mladi luk i salata, osim vitamina i minerala sadrže i zdrave fitohemikalije, kao što su hlorofil i karotenoidi.

Ove supstance koje se nalaze u mladom i svježem zelenom povrću zbog velike količine vode i antioksidativne snage pomažu u čišćenju našeg tijela od toksina koje su se skupili u zimskom periodu. Pripremajući se za ljeto mnogi se odlučuju na razne dijete i fizičke aktivnosti, u cilju gubitka viška kilograma, ne razmišljajući da osim trošenja masnog tkiva, naš organizam mora izbaciti i štetne toksine. Upravo ovo zeleno povrće pomoći će nam da riješimo i ovaj problem, te zdravi i fit dočekamo ljetne dane koji nam dolaze.

www.domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar