Hranom određujemo naše zdravlje

Najnovije studije pokazuju da onim što jedemo zapravo kreiramo svoje zdravlje. Hrana koja sadrži antioksidanse pomaže nam u borbi protiv slobodnih radikala, supstanci koje u našem tijelu napadaju i uništavaju zdrave ćelije.

Zbog toga su namirnice bogate antioksidansima pravi prijatelji našeg zdravlja, a mi vam donosimo 4 koji se nalaze na vrhu ljestvice.

Grožđice - Suho grožđe je znatno zdravije od svježeg. Naime, sušenjem se u grožđu povećava nivo kvercetina, snažnog oksidansa koji čuva naše ćelije i sprječava njihovu zloćudnu transformaciju.

Špinat - Ovo zeleno lisnato povrće pored antioksidanasa sadrži i vlakna koja štite naša crijeva i preveniraju nastanak bolesti probavnog trakta.

Narandža - Jedan od agruma koji je izuzetno bogat vitaminom C i hespertinom, supstancama za koje je dokazano da za čak 60% smanjuju rizik nastanka bolesti dojke. Također dokazana je i njihova blagotvornost u usporavanju starenja naše kože.

Maline - Ovo voće sadrži posebnu vrstu kiseline koja neutralizira sve štetne tvari koje unosimo preko konzervirane hrane, kao i one primremljene na roštilju .
domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar