Dijeta s jabukama

Ova dijeta bazira se na jabukama. Sa nutricionističke tačke gledišta, jabuke sadrže sve potrebne hranljive sastojke i omogućavaju lagano gubljenje težine. Takođe, odlične su za održavanje vitke lanije - brzo zasite i hranljive su, a sadrže malo kalorija. Jedna jabuka srednje težine sadrži oko 80 kalorija i zadovoljava ne više od 4 do 5% dnevnih energetskih potreba. Kalorije dolaze pre svega iz šećera kojih ima 8-18%, u zavisnosti od vrste i uslova pod kojim je jabuka odgajana. Zrela jabuka sadrži 84-88% vode i zato je dragocena namirinica za vraćanje tečnosti u organizam. Kiselkast ukus jabuke potiče od male količine organskih kiselina (0,25-0,5 grama na 100 grama jabuka), koje regulišu bakterije crevne flore.

Pred vama je dijeta koja sadrži samo 1200 kalorija dnevno, a treba je se pridržavati nedelju dana. Ova dijeta preporučuje se pre svega ženama, ali mogu da je sprovode i muškarci, s tim što će udvostručiti količinu hleba i povećati količinu testenine za 10 grama.

PONEDELJAK

# Doručak: manje parče pite sa jabukama i čaša delimično obranog mleka (100 ml)
# Međuobrok: jedna jabuka
# Ručak: tvrdo kuvano jaje, porcija mešanog povrća kuvanog na pari i začinjenog kašičicom (5 grama) maslinovog ulja, limunom, sirćetom i začinima po želji; pola peciva (40 grama) ili paketić krekera (25 grama), jedna jabuka
# Užina: frape od jedne jabuke i sok od narandže
# Večera: teleći odrezak na žaru ili pečen (100 grama) začinjen sa dve kašičice maslinovog ulja i začinima po želji; pire od jabuka (jedna jabuka kuvana i pasirana); pola peciva (40 grama)

UTORAK

# Doručak: manje parče pite sa jabukama i čaša delimično obranog mleka (100 ml)
# Međuobrok: sok od jabuke
# Ručak: belo meso (60 grama), porcija mešanog kuvanog povrća začinjenog jednom kašičicom maslinovog ulja (5 grama), limunom, sirćetom i začinima po želji; pola peciva (40 grama) ili paketić krekera (25 grama), jedna jabuka
# Užina: jedna pečena jabuka
# Večera: riba po izboru (120 grama) s kukuruzom začinjena sa dve kašičice maslinovog ulja; salata od jedne šargarepe, komorača, jedne jabuke i zelene salate loćike začinjene kašičicom maslinovog ulja, sokom od limuna i sirćetom; pola peciva

SREDA

# Doručak: nemasni jogurt od jabuke
# Međuobrok: jedna jabuka
# Ručak: testenina (60 grama) s umakom od paradajza, kašičicom maslinovog ulja i dve kašike ribanog sira (10 grama); voćna salata od jedne jabuke i kivija poprskana limunom
# Užina: jedna jabuka pečena u rerni
# Večera: pečena svinjetina (100 grama) s umakom od jabuke: jabuka se kuva i pospe s malo soli, vrlo malo šećera i naribanom korom dobro opranog limuna; porcija mešanog sirovog povrća začinjenog kašičicom maslinovog ulja, limunom, sirćetom i začinima po želji; pola peciva

ČETVRTAK

# Doručak: nemasni jogurt od jabuke
# Međuobrok: sok od jabuke
# Ručak: svinjski odrezak (100 grama) kuvan sa kašičicom maslinovog ulja, jabuka izrezana na kriške i prelivena kašičicom crvenog vina; mešano sirovo povrće na maslinovom ulju sa limunom, sirćetom i začinima po želji; pola peciva ili paketić krekera
# Užina: frape od jedne jabuke i isceđene pomorandže
# Večera: lagani sir (60 grama); porcija mešanog povrća pripremljenog na pari i začinjenog kašičicom maslinovog ulja, limunom, sirćetom i začinima po želji; pola peciva; jedna jabuka

PETAK

# Doručak: malo parče savijače od jabuke i jedna čaša delimično obranog mleka (100 ml)
# Međuobrok: jabuka
# Ručak: pršuta (60 grama); porcija mešanog povrća u salati začinjenog kašičicom maslinovog ulja, limunom, sirćetom i začinima po želji; pola peciva ili paketić krekera; jedna jabuka
# Užina: jedna jabuka pečena u rerni - utoliće glad i stvoriće osećaj sitosti
# Večera: riba po izboru pečena u rerni (120 grama) začinjena sa dve kašičice maslinovog ulja; salata od jabuka izrezanih na kriške i poprskanih limunom; pola peciva

SUBOTA

# Doručak: malo parče saviječe od jabuka i sok od pomorandže
# Međuobrok: nemasni jogurt od jabuke (125 grama)
# Ručak: pečena riba (80 grama); porcija mešanog povrća začinjenog kašičicom maslinovog ulja, limunom, sirćetom i začinima po želji; pola peciva ili paketić krekera; jedna jabuka
# Užina: jedna jabuka pečena u rerni
# Večera: teleći odrezak na žaru (100 grama) začinjen s dve kašičice maslinovog ulja; prilog: pire od jabuka (jedna kuvana ili izmiksana jabuka); pola peciva ili paketić krekera

NEDELJA

# Doručak: nemasni jogurt od jabuke
# Međuobrok: jedna jabuka
# Ručak: testenina (60 grama) začinjena paradajzom, kašičicom maslinovog ulja i dvema kašičicama naribanog sira; voćna salata sa malo limunovog soka
# Užina: frape od jedne jabuke i jedne isceđene pomorandže
# Večera: riba na žaru (120 grama) začinjena sa dve kašičice maslinovog ulja; salata od jedne šargarepe, komorača, jedne jabuke i zelene salate začinjene jednom kašičicom maslinovog ulja, limunovim sokom i sirćetom; pola peciva .

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar