Čarobno voće

Čerimoja

Čerimoja je poznata i pod imenom Amona... Slatka je i podseća na bananu i vanilu... Koristi se kao voćka ili za mlečne napitke...
Čerimoja sadrži dosta kalcijuma koji je nezamenljiv za kosti i zdrave zube, a ugljeni hidrati brzo snabdevaju telo energijom...


Marakuja

Marakuja je voće poreklom iz Kolumbije... Ovo mirisno voće rašireno je u Srednjoj i Južnoj Americi, a uspeva i u Andima na visinama od 2400 metara... Najukusnija vrsta je okruglog oblika i vrlo tamne kore... Semenke su jestive mada se najčešće odstranjuju... Plod je veoma slatkog ukusa i izrazito zdrav zbog velikig sadržaja vitamina C, kalcijuma i gvožđa... Jede se sveža... Dobra je za voćne salate i sladolede... Od marakuje se najčešće pravi sok, čiji ukus postaje izvanredan uz dodatak soka od limuna...


Urma

Urme su ukusan plod tropskog drveta koje raste u suptropskom pojasu Azije... Na tržištu se nalaze u svežem stanju ili osušene sa košticom ili bez nje, kao i u praškastom obliku... Urma, datula pripada rodu palmi... Prava datula ima oko 100 vrsta... Plodovi su veoma slatki, imaju oblik izdužene šljive sa duguljastim košticama... Ljuska je tanka i tamno-mrke boje... U 100 g sušene ima 273 kalorije... Urme su bogate šećerima (320 kcal u 100 g)... Sadrži vitamine i minerale, ali samo u prosečnim količinama... Jedu se zajedno sa ljuskom... Koriste se kao hrana i za pravljenje osvežavajućih napitaka, sirupa, alkoholnih pića i kao surogat kafe... Idealne su u ishrani onih koji se bave intelektualnim radom... Mogu se kombinovati i sa muslijem... Pospešuje mentalne aktivnosti i koncentraciju... Urme mogu pomoći kod sledećih bolesti: rak pankreasa, slobodni radikali, loša krvna slika, gubitak težine, umor, impotencija, anemija i bronhtis... A takođe jačaju reproduktivni sistem, jetru, organe za varenje, disajne organe i nervni sistem...


Kaki

Kaki se koristi za egzotične voćne salate ili za torte u toku zime... On je zaista zreo kada je mek i kad mu se meso providi kroz tanku koru...
Fosfor, koji kaki sadrži je od ogromnog značaja za aktivnost mozga i nerava kao i za pročišćavanje krvi... On je sastavni deo ćelija ljudskog organizma...


Klementina

Klementina se koristi kao voćka ili za kolače i deserte... Divan miris koji je javlja prilikom ljuštenja, dolazi od eteričnih ulja koja su u njenoj kori...
Sadrži flavonoide koji štite ćelije od slobodnih radikala, a vitamin C pomaže organizmu u borbi protiv izazivača bolesti...

Kesten

Pitomi (jestivi) kesten uspeva u zemljama Sredozemlja, ali i u južnom Tirolu (severna Italija)... Ima ga i kod nas... Sirov kesten nije jestiv mora se ispeći ili skuvati... Pre termičke obrade treba nožem zaseći vrh opne, pa ga kuvati 20 minuta u vodi, tj. dok se opna ne odvoji... Pečenje kestena može se obaviti u poklopljenom tiganju oko 10 minuta (naravno zasecanje opne ne treba zaboraviti) ili na plehu u pećnici na 200 stepeni, dok se ljuska ne odvoji... Kad se pečeni ili kuvani kesten prohladi, prstima ukloniti opnu, a tanku kožicu skinuti nožem... Kuvano kestenje odlično je za punjenje guske, pileta ili kao prilog uz crveni kupus...

Lubenica

Lubenica sadrži oko 95% vode, pa je na prvom mestu po diuretičkoj moći... Zato se preporučuje u ishrani osoba kod kojih je otežano izlučivanje tečnosti (kardivaskularna oboljenja, oboljenja jetre i bubrega)... U 100 g voća ima 21 kcal koje potiču od lako resorbujućih ugljenih hidrata... Zato se konzumiranje voća ograničava kod dijabetesa i povišenog nivoa triglicerida... Pored kalijuma od minerala sadrži još fosfor, magnezijum i cink... Od vitamina karotin (provitamin vitamina A) i vitamin C... Lubenica pomaže kod srčanih smetnji, grebanja u grlu, infekcije urinarnog trakta, raka, depresije i edema... Jača organe za varenje, bešiku, srce i krvne sudove...

Lešnik

Osušen plod lešnika koji se i koristi u ishrani sadrži oko 701 kcal u 100 g voća... Visoka energetska vrednost potiče od visokog sadržaja masti oko 70%, ugljenih hidrata 6% i belančevina 14%... Veliki je izvor vitamina E i linolne kiseline... Lešnici sadrže i značajne količine kalijuma, kalcijuma i sumpora, nešto fosfora i magnezijuma... Zbog velike količine masti ne preporučuje se kod dijeta za mršavljenje, kod žučnih oboljenja i povišenog nivoa triglicerida i holesterola u krvi... Lešnik je pogodan u dijetoterapijama za neuhranjene...

Nar ili šipak

Plod ima oblik crvene jabuke sa tvrdom i glatkom korom... Sadrži minerale: kalijum, kalcijum, fosfor i vitamine: beta karoten i vitamin C... Meso ima ukus sličan borovnici; Sastavljeno je od sitnih mekih i sočnih zrna... Jedu se samo zreli plodovi tako što se kašikom izbuši kora i iz sredine se vade zrna... Plodovi divljeg nara se koriste za proizvodnju sirupa ili za sok koji je dobar protiv dijareje... Nar može da pomogne kod klimakteričnih tegoba, problema sa prostatom, hormonske neravnoteže, srčanih smetnji, umora, upale, crevnih parazita, nedostatka apetita, želudačnih tegoba, poremećaja rada žučne kese i urinarnog trakta, dijareje i raka prostate... Jača organe za varenje, nervni sistem, prostatu, srce i krvne sudove, nokte, žlezde sa unutrašnjim lučenjem, žučnu kesu, bešiku i želudac...

Nektarina

Nektarina ili golišava breskva male je hranljive vrednosti, svega 53 kalorija na 100 g mesa... Kalijum iz nektarina deluje kao prirodno sredstvo za regulisanje krvnog pritiska, a blage voćne kiseline podstiču apetit... Nektarina može pomoći kod srčanih smetnji, raka i osetljivih mladeža. Jača imunološki sistem...

Papaja

Ako se na dnevnom jelovniku ne nalazi sveže voće ili sok od ceđenog voća, onda su problemi sa želucem i varenjem gotovo neizbežni... Naučnici tvrde da je papaja najbolja... Supstance ovog egzotičnog voća ne samo da pospešuju razmenu materija pri varenju i crevnu funkciju nego pomažu izlečenju obolelog želudačno-crevnog trakta...

Pistaći

Gaji se u mediteranskim zemljama i na primorju zbog semenki koje se nazivaju pistacijski bademi ili sirijski orasi... Plod je mali orašastog oblika sa veoma ukusnim jezgrom... U 100 g ploda ima 621 kalorija... Bogati su raznim mineralima kalijum, fosfor, magnezijuma, kalcijuma itd., a sadrži pored ostalog i vitamine naročito B grupe... Koriste se prženi sa solju (slično kikirikiju)... Zatim, za kolače, sladoled i kao dodatak mesnim prerađevinama, naročito kobasicama... Fitosteroni iz pistaća snižavaju nivo holesterola u krvi...

Rogač

Rogač je mediteransko zimzeleno drvo koje raste i preko 10 metara visine... Sazrevanje plodova rogača traje skoro godinu dana... Zreli plodovi se mogu konzumirati sveži kao slatka grickalica... A, sa mlevenim rogačem mogu se pripremiti razni kolači i poslastice... Pržen i samleven može poslužiti kao zamena za kakao, (njegov proizvod) čokoladu ili kafu... Bogat je vitaminima i mineralima a posebno kalcijuma, kao i nekih drugih elemenata u tragovima... Masnoća se u njemu pojavljuje samo u neznatnim količinama... Na Srednjem Istoku rogač je veoma popularan i koristi se za pripremu različitih slatkiša i pića... U ishrani je najbolje upotrebljavati fino mleven rogačev prah, kojim se mogu pripremiti ukusna i zdrava topla "čokoladna" pića i deserti...

Grejpfrut

Ovo voće je hibrid limuna i narandže... Od vitamina najviše ima vitamin C i B1, kao i vitamin B2, zatim nijacina i karotenoida... Grejpfrut ima veliki sadržaj julikopena, antioksidansa koji je značajan za prevanciju tumora creva i prostate, a dobar je i za snižavanje nivoa (LDL) holesterola u krvi... Neka istraživanja su pokazala da grejpgrut ili sok od ovog voća, u sklopu uravnotežene ishrane, može doprineti boljoj regulaciji telesne mase, a samim tim i poboljšanju kontrole šećerne bolesti, naročito kod gojaznih osoba obolelih od ove bolesti... Grejpfrut pomaže kod gojaznosti, kašlja, lošeg varenja, upale grla, prehlade, gripa, svraba, raka, dijabetesa, ekcema, visikog pritiska, reumatoidnog artritisa, lošeg varenja, ateroskleroze i srčanih smetnji... Jača jetru, imunološki sistem, organe za varenje i kožu...

 domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar