Bijeli luk je iznimno zdrav

Za beli luk važi da je najbolji prirodni lek protiv virusa i prehlada, a njegovi lekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktuelne u zimskom periodu kada sa svih strana vrebaju virusi.

Najvažniji sastojak belog luka je ahoin čiji efekat je bolji od dejstva aspirina koji deluje na manje stvaranje tromboksana. Ali, ahoin, osim tog dejstva, ima i još sedam načina da spreči slepljivanje trombocita i stvaranje ugruška.


U belom luku nalazi se i adenozin koji takođe deluje protiv zgrušavanja krvi i to ne samo preventivno, već ima sposobnost da već formirane ugruške rastvori.

Dovoljno je da dnevno pojedete dva do tri čena belog luka, kako bi se postiglo njegovo antitrombotičko dejstvo. Može se jesti kuvan ili sirov, važno je da ga jedete svaki dan.

Dosta je efikasniji ako ga izgnječite nego isecate pošto se gnječenjem oslobađaju enzimi i alicin koji prelazi u ahoin. Kuvanjem se takođe oslobađa ahoin i najbolje je da ga kuvate sa paradajzom ili drugim namirnicama koje oslobađaju kiselinu.


Ako se izgnječen beli luk prelijete sa malo votke i ostavite par dana da stoji nepokriven, tako će se osloboditi dosta ahoina. Na tome se zasniva ruski narodni lek za čišćenje krvi. Popularna grčka salata oslobađa dosta ahoina jer se kod nje gnječen beli luk meša sa feta sirom i maslinovim uljem.


izvor: serbianforum.org
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar