Zdravo meso sa roštilja

Jedna od najvećih opasnosti mesa pripremljenog na roštilju su kancerogeni heterociklički amini (HCA), spojevi za koje je dokazano da imaju ulogu u nastanku različitih vrsta raka, a nastaju za vrijeme pripremanja mesa na roštilju. Međutim postoje načini kako smanjiti stvaranje tih spojeva i vaše meso sa roštilja učiniti puno zdravijim. Stoga poslušajte ove činjenice i savjete o HCA:
Za početak treba reći HCA nastaju zbog utjecaja visokih temperatura na amino kiseline koje se nalaze u mišićnom tkivu životinja.
Razina HCA u mesu se povećava proporcionalno s trajanjem termičke obrade i s visinom temperature kojoj je meso izloženo.
To znači da je mesu pečenom na roštilju razina HCA najviša,, dodaju znanstvenici.
Po njihovim riječima, razinu HCA je moguće smanjiti do 95% ako se prije roštiljanja meso djelomično termički obradi u mikrovalnoj pećnici.
Također, čestim okretanjem odrezaka prilikom pečenja je zbog održavanja niže temperature unutar mesa razinu HCA moguće smanjiti za 100%.
Mariniranjem mesa prije pečenja na roštilju u trajanju od 40 minuta je razinu HCA moguće smanjiti razinu HCA za 92 do 99%.
Također, znanstvenici za minimaliziranje učinka HCA preporučuju da se nekoliko dana prije roštilja konzumira povrće poput brokule, kupusa, cvjetače, kelja ili šparoga jer ono sadrži spojeve koji u organizmu aktiviraju enzime zadužene za detoksifikaciju HCA.
Izvor:www.savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar