Zanimljiva priča o kafi

A šta mi znamo o kafi?
Sve je počelo sa kozama. Po jednoj legendi etiopski čobani iz plemena Kopta su čuvajući koze primijetili da su koze vrlo razigrane kada brste lišće i crvene bobice sa jednog divljeg žbuna. Najvjerovatnije je i jak miris bobica, ako bi slučajno uple u vatru na kojoj su čobani spremali hranu, bio razlog da i sami isprobaju njihovo djejstvo.. i eto pra kahve.


Stotinama godina Etiopija  je bila i jedino područje koje je znalo za blagodati "crnog napitka". Tek negdje u 15 stoljeću arapski trgovci su biljku koja opušta čula i izoštrava um počeli uzgajati u Jemenu. Iz luke Moka kafa je počela svoj put.

Prvobitno se kafa širila samo islamskim svijetom i s godinama se raširila po cijelom Osmanskom Carstvu. Svaki kraj je imao svoj specifičan način pripreme. Venecijanski konzul je u svom izvještaju često spominjao tamno i vrelo piće koje Turci često piju i uz koje se druže. Ona je bila i vjerni pratilac turskih vojnika, od grada do grada od zemlje do zemlje.

U 17. stoljeću dođoše Turci do Beča, pokušaše ga osvojiti, ali bez uspjeha. Žurno se povlačeći, ostaviše mnoštvo vreća neobičnih zrna. I tako kafa dođe u Evropu. Bečlije su prvi Evropljani koji su počeli uživati mirisni crni napitak. Oni su prvi počeli dodavati kafi mlijeko, šećer...

Prve kafedžinice su otvorene u Kairu i Meki, a najpoznatija u Konstantinopolju 1475. godine.

O porijeklu imena kafe naišli smo na tri verzije.
Prva: Kafa je dobila ime po latinskoj riječi coffea, stablu iz porodice Rubiacea koja uključuje više od 6000 vrsta tropskog drveća i grmlja.
Druga: Ime kafe vezuje se za istoimenu etiopijsku pokrajinu.
Treća verzija vezuje se za arapsku riječ kahvan koja znači: biljka koja nam remeti san.

Postoje dvije vrste kafe - arabika i robusta. Arabika se koristi češće jer je boljeg kvaliteta.
ima jedna država na čijoj je zastavi simbol zrno kafe. Pogađate da je to Brazil. Mogli bismo reći da je kafa zaštitni znak Brazila. tamo se počela uzgajati plantažno u drugoj polovini 19. stoljeća, a danas dostiže proizvodnju od skoro 2 miliona tona. Glavna izvozna luka je santos, po kojoj je dobila ime najbolja brazilska kafa - burbon santos. kafa  "minas" je dobila ime po saveznoj državi Minas Žerais u Brazilu.

U Bosni je vijekovima zajedničko ispijanje kafe /kahve/ kave komšijama različitih vjera i nacija bio najočitiji primjer suživota i tolerancije na ovim prostorima. Kao posljedica tog druženja nastao je i čuveni izraz "findžan viška"
U nedavnom ratu kafa se pravila od ječma, ali i od korijena cikorije.

Kafa štiti od mnogih oboljenja.
Jedna supena kašika sitno samljevene kafe pomiješana sa istom količinom limunovog soka, dobar je lijek protiv glavobolje.
Uobičajena svojstva koja se pripisuju kafi - da izaziva rak, da je loša za srce, a teška za želudac - ni izdaleka ne odgovaraju istini, tvrde stručnjaci iz Međunarodnog naučnog udruženja za kafu i ukazuju da ovaj popularni napitak ima brojne učinke u zaštiti od ozbiljnih oboljenja. Uzimanje relativno velike količine kafe - šest šoljica dnevno - neće dovesti do srčanih ili problema sa varenjem kod zdrave osobe, ali će smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa. Kafa je dobila lošu reputaciju zbog toga što su medicinska istraživanja njenog djelovanja cijela dva stoljeća bila usmjerena samo na utjecaj kofeina, a to je napitak sa raznovrsnim sastojcima, istaknuli su stručnjaci Međunarodnog udruženja za kafu. Ona sadrži kiseline i druge sastojke koji uništavaju slobodne radikale. U njoj se također nalaze korisni minerali, prije svega kalij i magnezij. Kafa također ima bolje učinke nego voće i povrće protiv oksidacije DNA, koja je izvor niza ozbiljnih bolesti, posebno kancera.
Skupina istraživača pod vodstvom dr. Grahama u pokusima na dobrovoljcima dokazala je da kofein u kapsulama povećava izdržljivost i pomiče granice umora za razliku od kofeina iz kafe. Premda je ovaj fenomen teško objasniti, izgleda da u kafi ipak nešto koči potpuni učinak kofeina.
E ovo, i još mnogo toga, u mjesec dana otkriše učenici sedmih razreda, istražujući za projekat o kafi.
izvor: www.djuliman.blogger.ba

Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar