Voćni sokovi, dobro pročitajte deklaracije !

Sokovi od voća, šta to znači ?

Dobro pročitajte deklaraciju na ambalaži, može vam se desiti da shvatite “prevaru” tek kad stignete kući. Kad kupujete sok koji navodno sadrži 100% narandže bez dodataka šećera, ne mora da znači da su u njemu samo narandže. Budite oprezni.


 Zbog nejasnih ograničenja, proizvođači sokova uspevaju da prevare kupce i kad napišu 100% voćni sok. Da, sok je verovatno 100% voćni, ali ne mora biti 100% od voća kojeg mislite da kupujte.

Jabuke i kruške uglavnom su jeftina sirovina puna šećera, proizvođači ih koriste da zaslade i povećaju zapreminu nutricijski bogatijih i skupljih sokova kao što su jagode, borovnice ili šipak.

Tako se dešava da potrošači piju mešavinu jeftinih sokova sa malim udelom onoga što su zapravo želeli.

Primera radi, kupci sokova sa etiketom 100% sok od grožđa, narandže i drugog egzotičnog voća, u suštini piju, uglavnom, sok od jabuke.

Kako prepoznati pravi proizvod?

Čitajte i sitna slova sa popisa sastojaka. Deklaracija proizvoda je obavezna na svakom pakovanju. Ukoliko na etiketi soka od jagode, jagoda nije prvi sastojak ili čak nije naveden među prva tri sastojka, proizvođači vas žele prevariti.

Dalje, ukoliko se na ambalaži nalazi fotografija voća, taj sok sebi priuštite. Međutim, ukoliko se na pakovanju nalazi crtež ili neka druga animacija privlačna oku – taj sok zaobiđite – u njemu je čista hemija, tu voća nema ni u tragovima.

izvor: www.zenskikafe.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar