Đumbir je čudotvorna biljka

Đumbir je odličan za detoksikaciju organizma, budi seksualnu energiju, vraća vitalnost, i briše prolećni umor. Takođe je prava poslastica.


Iznimno je važan za žene - ublažava simptome PMS-a, navodno ima pozitivne efekte na sindrom policističnih jajnika (PCOS) te poboljšava cirkulaciju u maternici i zdjelici.

Sav „iskrivljen" , grbav i deformisan, ali prepun života, đumbir, taj čudesni rizom (gomoljasti korijen), raspiruje i slasti i strasti. A način njegova korištenja u jelima ovisi o željama pojedinca i doista ga se u jelima može uskladiti sa svačijim ukusom.

Višestruko blagotvoran

Pojavljuje se kao sastavni dio mnogih tradicionalnih lijekova. Tako, svježi đumbir ulazi u pripravke koji su namijenjeni za smirivanje bronho-plućnih nadražaja. Uvijek u sastavu s drugim biljkama, koristi se: za suzbijanje jakih proliva, protiv visokog kolesterola, za smanjenje otoka; a u suhom stanju, preporučuje se za: liječenje kronične astme (izvan napada), za liječenje dilatiranih bronhija (angina i upala nosa i grla), kod respiratornih poteškoća i crijevnih grčeva. Aktivira i jača krvotok kod policističnih jajnika, a njegovo djelovanje pospješuje zagrijavanje maternice i zdjelice.

Zašto đumbir zovu „vrućom" biljkom?

Đumbir se uzgaja u središnjem i južnom dijelu Kine. Pere ga se vodom, a zatim reže na kriške. Budući da je to „vruća" biljka, naprosto otklanja unutarnju hladnoću. Svježi đumbir (zvan Sheng Jiang) zagrijava meridijane tijela, trbuh, jača probavni trakt, pluća, želudac i slezenu, smiruje glavobolje prouzrokovane poremećajima cirkulacije jer razrjeđuje krv, olakšavajući tako pristup ulazima mozgu.

Rizom (gomoljasti korijen) đumbira preporuča se i kod depresije jer vraća organizam u njegovu ravnotežu; a prirodni je antitoksin koji poboljšava cirkulaciju. Mnogobrojna su njegova učinkovita djelovanja, i teško ih je sve ovdje navesti. U svakom slučaju, gotovo da se može reći da je to čudotvorna biljka.

Recepti s đumbirom

„Ruka" đumbira mora biti glatka, bez znakova suhoće. Tada nije vlaknast, pa ga treba guliti jednom stranom male žličice, jer njegov okus je koncentriran tik ispod kože. Pun antioksidansa i probavljivih esencijalnih uljâ, pojačava blagotvornost laganih jelâ.

Začinite avokado i druge sirove namirnice pripravkom od đumbira: uzmite jedan komad đumbira i istisnite iz njega sok kojem dodajte istu količinu ulja.

Za bolji okus juha ili lešo kuhanog mesa ili ribe ubacite 10 listića đumbira na pola litre vode, dodajte tome klice soje i filete ribe ili mesa.

Ako pirjate povrće, naribajte u wok 1 češanj češnjaka + 1 prutić citronele (visoka aromatična trava koja raste na području Šri Lanke) + 3 cm đumbira.

Lagani napitak od đumbira možete pripremiti od: pola litre vode + 2 ocijeđena limuna + 30 g naribanog đumbira.

izvori: www.serbianforum.org
www.femina.hr

Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar