Tamna čokolada smanjuje stres

Konzumiranje 40 grama tamne čokolade s većim postotkom kakaoa na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu veoma izloženi, a time je povećan popis koristi koju nudi flavinoid, sastojak kakaoa.
Korist od konzumiranja tamne čokolade zbog njezinih antioksidantnih dejstava već su poznate kako svetskoj tako i našoj javnosti.


Međutim,  naučnici su sada utvrdili da ona takođe snižava nivo hormona stresa, objavio je u novom broju časopis američkog društva hemičara “Journal of Proteome Research”.

U članku pod nazivom “Metabolički učinci konzumiranja tamne čokolade na energiju, crevnu floru i metabolizam povezan sa stresom”, autori ističu kako je istraživanje pokazalo da konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu veoma izloženi, čime je povećan popis koristi koju nudi flavinoid, sastojak kakaoa.

“Istraživanje je pružilo snažne dokaze da je dnevna konzumacija 40 grama tokom dve nedelje dovoljna da modifikuje metabolizam kod zdravih dobrovoljaca”, ističu autori.

U istraživanje je bilo uključeno 30 osoba pod stresom. Uz pristup koji se naziva “nutrimetabonomika”, naučnici su procenjivali stanje i promene u metabolizmu učesnika.

Tamna čokolada direktno utiče na adrenalin, noradrenalin, normetanefrin, kortikosteron te na hormon stresa kortizol, tačnije, na njihovo snižavanje, dokazano je u posmatranoj grupi.

Dodatni dokazi o koristi tamne čokolade uključuju “delomičnu normalizaciju razlika povezanih sa stresom kod aktivnosti crevnih mikroba”, što je bilo važno područje istraživanja.

Crevne bakterije imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta, navode autori.

Nalazi istraživanja govore da svakodnevna konzumacija čokolade s većim udelom kakaoa može voditi do dugoročno povoljnih poslednica za zdravlje, povezanih s ublažavanjem stresa.


izvor: www.zenskikafe.com

izvor: www.serbianforum.org
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar