Sosovi, nekoliko feneomenalnih recepata

Sosovi su vrhunac vašeg kulinarskog umjeća.
Kada ste u nedoumici šta još dodati u jelo kako bi poboljšali njegov ukus – napravite sos! Sa malo mašte i vještine možete da dobijete harmoniju ukusa i mirisa kojom ćete obradovati nepca i od naizgled jednostavnog jela dobiti pravi specijalitet. Bilo da su topli ili hladni, u tečnom ili polutečnom obliku, sosovi se dodaju hrani u maloj količini kako bi bila ukusnija, sočnija i bolje mirisala. Osnovni sosovi, kao što su bešamel, paradajz sos, holandez i umak od pečenja – tzv. smeđi umak, uz dodatke začinskog bilja, vina, povrća ili čak i voća, daće posebnu notu svakom jelu. Varijacije na temu osnovnih umaka se teško mogu nabrojati, ali, pazite da ne pogrešite. Neke sitnice ipak morate znati. Topli sosovi se uglavnom poslužuju uz tjesteninu i meso – i to uz pečenu ili dinstanu teletinu. Uz živinu ili ribu dobro se slažu svjetli, a uz govedinu i divljač – tamni sosovi. S druge strane, hladni sosovi, odn. prelivi za salate i začinski sosovi, čija je osnova majonez ili vinegret, najbolje idu uz salate i hladna jela i predjela.
Evo nekoliko fenomenalnih recepata za sosove...
bechamel
Više informacija o zdravom načinu prehrane možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar