Šitake je carska gljiva

Da si stanovnik Azije, posebno Kine ili Japana, šitake gljive bi ti mogle biti na meniju skoro svakodnevno. U tom području one su samonikle i široko rasprostranjene, a zbog svojih odvajkada poznatih lekovitih svojstava su i veoma cenjene, te su se nalazile na trpezama plemića i careva kao poseban delikates. Srećom po modernu civilizaciju, istočnjačke kulture su bile veoma napredne, te su kineski lekari odavno uočili i ukazali na njena svojstva, zbog kojih je ona danas toliko i raširena. Naime, od pre koju deceniju, i naučno je analiziran sastav ovog „narodnog leka“ i pokazalo se da izvesni sastojci šitake gljiva imaju antitumorna i antiholesterolna svojstva, kao i da u celosti blagotvorno utiču na zdravlje. Zbog toga se danas sve masovnije proizvode i konzumiraju, a osim u svežem, kuvanom ili sušenom stanju, mogu se uzimati u obliku čaja ili pak kapsula.

Možda se pitaš, čemu šitake, pa imamo mi naše bukovače, vrganje, lisičarke, vrbare, šampinjone… Naravno, svaka jestiva gljiva pečurka je odličan izvor proteina, posebno ako se uzme u obzir da često sadrže i dodatne sastojke koji povoljno utiču na opšte zdravstveno stanje. Ali, ovu gljivu odvajaju od ostalih sledeći sastojci: polisaharid lentinan kome naučnici od pre dve decenije pripisuju antitumorna svojstva, ihtiol koji ima povoljan uticaj na imunitet, vlakna koja su odlična za probavu, minerali (Ca, P, K, Mg…), vitamini grupe B, aminokiseline…

Upravo iz ovog razloga ih je poželjno konzumirati, makar povremeno, jer jačaju organizam, a osim toga mogu se pripremiti na najrazličitije načine tako da i ukusom opravdavaju epitet carskog.

Postoji više načina na koji se mogu pripremiti, što spram podneblja i navika znatno varira: Kinezi ih dodaju vegetarijanskim jelima, Japanci ih najčešće serviraju u miso supi, Korejanci ih dodaju mariniranoj grilovanoj junetini, dok ih na Tajlandu služe proparene ili pržene.

U prodaji se najčešće nalaze osušene i usoljene, te se moraju pre pripreme potopiti u vodu. Ipak, mnogi preferiraju konzumaciju upravo osušenih a ne svežih pečuraka, jer tehnologijom sušenja na suncu se pojačava takozvana umami aroma (koja je ključna) i oslobađaju se aminokiseline iz proteina, a ergosterol se transformiše u nama potreban vitamin D.

Dakle draga, na tebi je da se odlučiš za način pripreme, a valjalo bi znati i da ma koliko ti se cena činila visokom, ona je danas dosta snižena upravo zahvaljujući popularizaciji uzgoja ove gljive širom celog sveta. Zdravlje na usta ulazi, a ove gljive su još jedan dokaz toga da sve što nam treba imamo upravo tu – nadomak ruke – u prirodi.

izvor: www.zenskikafe.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar