Recepti sa kupusom

Punjeni kupus
Maloj glavici kupusa izrežemo u peteljci jedan režanj /krišku, izdubimo je, izvađeni kupus sitno izrežemo i pirjamo ga s malo maslaca i prženim mrvicama . Zatim dodamo sitno iskosanu sirovu svinjetinu, sol, muškatni oraščić, kim i 3 jaja i time punimo šupljinu . Gore stavimo nekoliko listova, kupus umotamo u jedan ubrus i kuhamo jedan sat u slanoj vodi. Izvadimo ga iz ubrusa, stavimo na pladanj (u zdjelu), možemo ga poslužiti cijeloga ili izrezanog na komade, posipanog mrvicama ili parmezanom i prelivenog maslacem.

Istreseni kupus
Okrugli kalup obložimo slaninom, a zatim listovima kupusa, koje smo blanširali i ukuhali u juhi i razdvojili, namažemo nadjevom od kuhanog mesa, slažemo opet listove, nadjev, pa opet listove, a prazni prostor ispunimo komadima divlje peradi i lososom, pokrijemo listovima, nadjevom i slaninom i kuhamo na pari, istresemo, uklonimo slaninu i garniramo kobasicama-pečenicama.
Ili : izgnječimo prokuhanu glavicu kupusa i pirjamo (na slanini) u poklopljenoj posudi sa slaninom, šunkom, teletinom, » brizlama« ili vimetom, lukom i masnom  juhom dok ne omekša, pustimo da sok sasvim ishlapi . Kad se ohladi, uzmemo više od polovine kupusa i malo ga prerežemo . Preostali kupus i meso koje je s njim pirjano sitno se izreže, te upotrijebi za pravljenje namaza, zajedno sa izrezanom sirovom kobasicom pečenicom, soli i 2 žumanjka . U kalup , čije je dno obloženo slaninom, stavimo tada kuhano carsko meso ili jezik, sve usitnjeno u lijepe male komadiće, zatim sloj krupno izrezanog kupusa, pa nadjev, sve dok kalup ne bude pun, posipamo mrvicama, pečemo 1/4 sata i istresemo. Možemo ga poslužiti i bez istresanja, izrezanog na komade kao garniranje mesa.

Pečene kobasice od kupusa
Od gornjeg nadjeva možemo praviti male kobasice umotane u oblatne, uvaljati ih u jaje i mrvice i peći na masti.

Pečene kobasice od kupusa u mreži
U komade svinjskog i i telećeg pleksusa umotamo malo gornjeg nadjeva od kupusa i poslažemo male okrugle veknice na lim, sa otvorenom stranom prema dnu, površinu namažemo maslacem, umućenim sa jednim žumanjkom, te pečemo na jakoj vatri.

Kobasičice sa salatom i keljom
Rasprostremo listove glavice salate ili malog kelja, koje smo prije toga prokuhali i ohladili u hladnoj vodi, svaki list premažemo nadjevom/namazom od mesa i zamotamo. Ove kobasičice pirjamo na maslacu ili masti od pečenja, a kad nestane njihovog soka, dodamo malo juhe.

Savijača sa kupusom
Čiste listove kupusa sitno izrežemo i zajedno s maslacem, kiselim vrhnjem, solju i malo muškatnog cvijeta pirjamo dok ne omekšaju, zatim ih ohladimo, te nanesemo na razvaljano tijesto za savijaču. Na to stavimo komadiće šunke, zamotamo savijaču i pečemo u posudi.

Savijača od kupusa sa vrhnjem
Od prepolovijene i kuhane glavice kupusa razdvojimo listove i kad se ohlade, namažemo ih nadjevom od sirove teletine i svinjetine, omekšane žemičke, papra i soli, ili sirovog goveđeg nadjeva sa vrhnjem, od toga pravimo male kobasice, koje poslažemo u posudu, dodamo malo maslaca, vrhnja i mrvica te zapečemo.

Savijača od kupusa ukiseljenog u glavicama
Napravimo nadjev od sirove sitno isjeckane svinjetine, luka, paprike i sirove riže, na svaki list stavimo malo tog nadjeva, zamotamo male kobasice (sarmice) i utisnemo krajeve, kako nadjev nebi ispao. Poslažemo ih u posudu, zalijemo vodom od kupusa, da budu prekrivene, kuhamo poklopljeno jedan sat, a prije kraja dodamo kiselo vrhnje ili svijetli umak sa kiselim vrhnjem i malo šafrana.

Istreseni kiseli kupus sa divljači
Od ostataka pečenog mesa divljači izrežemo jednake tanke komadiće i njima obložimo kalup (ispod stavimo narezanu slaninu). Ostatke/otpatke sitno isjeckamo, pomiješamo sa žumanjcina i vrhnjem, slažemo u kalup naizmjenično sa kiselim kupusom koji smo također pirjali (dok ne pobijeli), sve pokrijemo narezanom slaninom i pečemo.

Istreseni kiseli kupus sa dimljenim mesom
U posudu namazanu mašću poslažemo kriške kuhanog krumpira, na to stavimo red pirjanog kiselog kupusa, zatim lijepe komade kuhanog dimljenog mesa, ponovo krumpir i kupus, nekoliko žlica kiselog vrhnja, te jelo stavimo na 1/2 sata u pećnicu.

Istreseni kiseli kupus sa ribljim nadjevom
Ogulimo kožu dimljene ribe, izrežemo ribu na sitne komade, pirjamo na maslacu mrvice i tome dodamo usitnjenu ribu i kiselo vrhnje, to slažemo ispod posnog kupusa u kalup posut mrvicama i pečemo.

Istreseni kiseli kupus sa ikrom (mrijesti)
Pirjamo mrijest šarana na maslacu, pustimo da se ohladi, umiješamo 2 dl kiselog vrhnja i jedno jaje i sve zajedno miješamo. U kalup obložen papirom stavimo komadiće ribe, peršun i tvrda jaja izrezana na kriške, napunimo ga naizmjence pirjanim kupusom i mrijesti, na kraju stavimo mrvice i maslac i kuhamo na pari.

Kupus sa ikrom i prilogom
Pirjanu mrijest/ikru miješamo s kiselim vrhnjem, sve skupa miješamo u kupus, na to stavimo kajganu i pečene žablje batke.

Nema komentara:

Objavi komentar