Recepti sa krumpirom


Valjušci od krumpira

 Posolimo vrući izgnječeni krumpir, kad se ohladi pomiješamo sa jednim jajetom i toliko brašna , koliko ga tijesto može primiti, ili dodamo i nekoliko žlica ribanog parmezana. Ovo tijesto razvaljamo na pobrašnjenoj dasci da dobijemo kobasicu debljine palca, izrežemo je na jednake komade i njih rukama oblikujemo u zašiljene valjuške (debljine prsta). Valjuške ostavimo neko vrijeme da se osuše, zatim ih kuhamo u slanoj vodi ili juhi , dok ne počnu plivati na površini. Vadimo ih obiračom (žlicom za skidanje pjene) , stavljamo na vrući maslac i malo pržimo.
Ili ih stavimo na vrući maslac sa sardelama, protresemo, posipamo parmezanom i paprom i stavimo u pećnicu , da se sir otopi.

Okruglice od krumpira

Miješamo 4 žumanjka, na početku samo njih , a kasnije sa propasiranim krumpirima, da dobijemo meko tijesto, tijesto posolimo i umiješamo toliko brašna da možemo oblikovati okruglice (knedle) koje kuhamo u slanoj vodi , procijedimo i posipamo mrvicama ili parmezanom , zamastimo maslacem i poslužimo uz smeđi umak.
Ili krumpiru dodamo malo brašna, masti , sol i jedno jaje , napravimo glatko tijesto i od njega oblikujemo okruglice.

Savijača sa krumpirom
Umutimo 4 dkg maslaca sa 2 žumanjka i dvije žlice kiselog vrhnja, umiješamo 4 žlice propasiranog krumpira , snijeg od dvaju bjelanjaka i sol , time premažemo tijesto za savijaču napravljeno do 3 dl brašna i savijaču zamotamo. Tijesto režemo na komade debljine 3 prsta , slažemo ih na lim namazan masnoćom i posut brašnom, i to napola jedan preko drugoga, gornju površinu premažemo jajetom i pečemo u pećnici.

Punjeni krumpir
Na prženi luk na vrućem maslacu stavimo sitno izrezane ostatke pečenja, pirjamo, pustimo da se ohladi , zatim umiješamo kiselo vrhnje, posoljeno i umućeno sa jajetom , time punimo krumpire, koje smo prethodno skuhali i izdubili, stavimo ih u posudu s masnoćom, preko njih stavimo maslac i kiselo vrhnje i pečemo na jakoj vatri (gornjoj vatri).

Nema komentara:

Objavi komentar