Recepti sa brokulama

Brokula u sosu od sezama

Sastojci
1 kg brokule
1/4 čaše soja sosa
2 žlice sezamovog ulja
1/2 žličice meda
2 žlice preprženih sezamovih sjemenki
Priprema
Narežite brokulu na cvjetiće i kuhajte na pari 4-5 minuta dok ne omekša. Ohladite ju.
U velikom loncu dobro promiješajte sezamove sjemenke, soja sos, sezamovo ulje i med. Dodajte brokulu i ostavite sat vremena da se marinira.
Poslužite mariniranu brokulu na lišću od salate.


Pakore od brokule

Sastojci
225 g brašna od slanutka
2 žličice soli
½ žličice praška za pecivo
300 ml hladne vode
700 g brokule, narezane na cvjetove
začini po želji (asafetida, kurkuma, rimski kumin, kalinji, korijander, ljuta paprika)
ulje ili ghee za prženje
Priprema
U velikoj zdjeli promiješajte brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo. Polako dolijte hladnu vodu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko tijesto, dovoljno gusto da se primi za povrće.
Zagrijte ulje.
Stavite u tijesto nekoliko cvjetova brokule i dobro ih umočite – tako da tijesto potpuno prekrije svaki cvijet.
Svaki cvijet vadite iz tijesta odvojeno i brzo stavljajte u ulje. Istovremeno pržite nekoliko pakora, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskave. Izvadite ih i stavite u mrežicu da se cijede.
Poslužite dok su još tople uz rižu i dinstano povrće.


Zeleni frape sa brokulom

Sastojci
1 mrkva, narezana na veće komade
4 cvijeta brokule
2 šake špinata
1 jabuka, narezana na veće komade
2 naranče, oguljene i narezane na veće komade
1-2 čaše soka od naranče

Priprema
Sve sastojke stavite u blender i meljite 2-3 minute dok ne dobijete glatku smjesu. Gustoću napitka prilagodite svome ukusu koristeći sok od naranče.


Dinstano povrće sa začinima (sabji)

Sastojci
1 brokula narezana na cvjetove
1 karfiol narezan na cvjetove
5 mrkvi narezane na deblje štapiće
malo ulja
voda
začini (asafoetida, korijander, garam masala, kurkuma)
2 žličice soli

Priprema
Zagrijte ulje i kratko prepržite začine (asafoetidu, korijander, garam masalu).
Dodajte mrkvu i karfiol i dinstajte, povremeno miješajući, na srednjoj vatri 5 minuta.
Dodajte brokulu i pola čaše vode, poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri još 4-5 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša.
Dodajte sol i kurkumu i dobro promiješajte.
U dinstano povrće na kraju možete dodati nekoliko žlica milerama ili jogurta. Poslužite toplo, uz rižu i čapati.


Salata sa brokulom i grožđicama

Dressing
1 čaša indijskih oraščića, namočenih preko noći
sok 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
1/4 čaše vode
1 glavica crvenog luka
1 češanj češnjaka
2 žlice agava sirupa (ili smeđeg šećera)
1/2  žlice gorušice u prahu
1 prstohvat soli
Sve sastojke stavite u blender i meljite nekoliko minuta, dok ne dobijete glatku smjesu.

Salata
6 čaša narezane brokule
1/2 glavice crvenog luka, sitno narezanog
1 čaša grožđica
1 čaša suncokretovih sjemenki
dressing
Priprema
Promiješajte brokulu, grožđice i suncokretove sjemenke. Dodajte dressing i dobro promiješajte.
izvor:www.alternativa-za-vas

Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:





Nema komentara:

Objavi komentar