Recepti s povrćem

Crne korijene
(odvojimo one koje su debljine prsta) , ostružemo kožu , stavimo ih u vodu s octom , zatim kuhamo u slanoj vodi dok ne omekšaju, zamastimo maslacem i mrvicama . Pripremaju se i sa sirom kao žute mahune. Isto se tako pripremaju i slatki korijeni i zobeni korijeni .

Kardi (cardi)
kao i izbledjeli listovi morskog kupusa i srebrne blitve te biljke rabarbare izreže se na komade , kuha u slanoj vodi, začini maslacem i mrvicama.

Repicu krasuljka
stavimo nakon što se prokuha i oguli na maslac sa prženim peršunom ili lukom kao mali krumpiri .

Artičoke
Škarama odrežemo vrhove lišća , prokuhamo u vodi , zatim u slanoj vodi izvadimo žilavi i vlaknasti  unutrašnji dio, stavimo u hladnu vodu , zatim u kipuću i posoljenu vodu s maslacem i sokom od limuna , i to tako da voda prekriva artičoke; velike artičoke kuhamo gotovo 2 sata (dok ne možemo izvući jedan list), poslažemo ih na zdjelu i polijemo vrućim maslacem ili kvalitetnim uljem.

Mali kukuruz u klipu
priprema se dok je još mliječan . Oljušten se kuha u slanoj vodi , poslužuje se umotan u ubrus uz svježi maslac. Polijemo ga maslacem i posipamo solju i paprom .

Jestive tikve

Izrežu se/izribaju na trenici , osole , odstoje jedan sat, zatim se malo izgnječe, stave na brašno prženo na masti , doda se brašno, kim i ocat, zaliju se sa malo juhe i pirjaju. Na mađarski način, šećer se prije brašna prži da dobije svijetlo smeđu boju, a na kraju se dodaje kiselo vrhnje.

Grah – »treskavac«

oljušti se , stavi u osoljenu vodu i čim voda zakuha, procijedi u hladni maslac, zatim u vrući, začini paprom i odmah posluži.

Mahune od graška i žute mahune

Kad odrežemo vrhove i izvučemo vlakna, kuhamo cijele mahune u slanoj vodi , procijedimo i stavimo na maslac u posudu, prethodno na maslacu pržimo peršun i zažutimo mrvice , posipamo i odmah poslužujemo.

Mahune od graška i žute mahune sa sirom

Stavimo gore navedene mahune na vrući maslac . Posipamo ih paprom i parmezanom, i tresemo dok se maslac ne otopi.

Jestive tikve

Ranu englesku tikvu sa crvenkastim mesom otkinemo kad je zrela, ali ne prezrela, izrežemo je na komadiće duljine i debljine prsta, kuhamo ih u slanoj vodi da ne budu previše mekane , te preko njih posipamo mrvice pržene na vrućem maslacu . Poslužimo ih uz salamu, ili ih još pirjamo s kiselim vrhnjem i poslužimo uz pečenu govedinu .

Mahunarke posipane brašnom ili mrvicama (»abšmalcane«)

Kuhamo ih dok ne omekšaju. Grašak procijedimo, istresemo u zdjelu, polijemo vrućim maslacem ili dodamo prženi luk ili masne čvarke preko mrvica . Uz to poslužimo usoljeno ili dimljeno meso (svinjetinu), jezik ili pečene kobasice . Grah začinimo kao i grašak; ili se u posudu stavi komad maslaca , sitno isjeckan peršun , sol, papar, malo octa , na to dodamo vrući grah, sve zajedno stavimo na vatru dok se maslac ne rastopi i odmah poslužujemo . Leću procijedimo, stavimo preko nje komad maslaca , sitno isjeckan peršun, vlašac , sol , papar i pirjamo četvrt sata uz stalno protresanje.
Izvor:www.savjetnica.com

Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:







Nema komentara:

Objavi komentar