Rad na računaru pojačava želju za slatkišima

Naučnici du došli do zaključaka da ćete jesti više slatkiša nego obično ukoliko dugo sedite ispred kompjutera.

Gojaznost i višak kilograma biće vaš problem ako dugo sedite za računarom iako redovno vežbate. Dugočasovno sedenje ispred ekrana podstiče apetit za slatkišima kao što je čokolada, kolači ili masna hrana. Do ovog zaključka došli su naučnici sa Univerzitteta u Kopenhagenu.

Pretpostavlja se da mentalni stres zbog rada na kompjuteru podstiče promene u nivou šećera i hormona koji zbunjuju mozak šaljući signale kao da smo potrošili mnogo kalorija koje sad treba nadoknaditi.

Jednako delovanje na rad mozga ima i dugočasovno gledanje TV ali i kompjuterske igrice, objavili su u Štokholmu naučnici na Međunarodnom kongresu o gojaznosti.

Naučnik Žan Filip Haput savetuje onima koji rade u kancelariji da, ukoliko žele da smršaju, češće odlaze na pauzu udaljujući se od ekrana ali i da pokušaju kucati dok stoje.

Testirajući dve grupe studentkinja – jednu koja je radila za kompjuterom i jednu koja se odmarala 45 minuta – uočio je da iako su one koje su radile za kompjuterom potrošile samo 3 kalorije više pojele daleko više hrane kad im se naknadno ponudila hrana.

Zapravo, “radoholičarke” su pojele dodatnih 230 kalorija, a posebno su birale masnu i hranu koja je sadržavala čokoladu. Eksperiment je pokazao da je devojkama koje su radile za kompjuterom promenjen nivo šećera u krvi i nivo hormona gladi što je rezultiralo požudom za hranom.

Za razliku od rada na računaru, fizički rad ne unosi takvu zbrku u nivo šećera i hormona zbog čega smo manje skloni prejedanju.

Dr Haput zato preporučuje da se svi koji rade za kompjuterom redovno uključe u neki vid fizičke aktivnosti koja će im pomoći u boljoj kontroli apetita, unosa i potrošnje kalorija. Naravno, on poručuje i da su pauze obavezne.

izvor: www.zenskikafe.com


Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar