Punjeno povrće

Punjene tikvice

Izrežemo jednake komade tikve, izdubimo ih, prokuhamo, punimo nadjevom po želji i pirjamo na režnjevima slanine sa malo juhe i cijelim rajčicama . Kod posluživanja preko tikvica propasiramo sok . »Zucjete« u obliku krastavca pripremamo kao punjene krastavce.

Punjeni celer

Ogulimo prokuhane korijene, izdubimo ih, punimo nadjevom od svinjetine ili divljači i pirjamo dok ne budu gotovo.

Punjene rajčice

Odrežemo poklopce, i izvadimo meso punimo kosanim sirovim mesom i rižom, te pirjamo na režnjevima slanine.

Punjene artičoke

Artičoke se na donjem dijelu jednako izrežu a listovima se odrežu vrhovi, izvadimo jezgru i kuhamo artičoke zatim na svaki list i u sredinu nanesemo nadjev ležiran žumanjkom polijemo sa malo umaka od maslaca i pirjamo 1/2 sata.

Punjeni donji dijelovi artičoke i lažni fondi

Uklonimo sve listove i donje dijelove (unutrašnji dio artičoke) punimo nadjevom od peradi, pripremljenim sa finim travama, dodamo preko svega maslac i mrvice i pirjamo isto kao i pečene artičoke.

Punjeni luk

Ogulimo luk srednj e veličine, odrežemo jedan režanj i luk izdubimo. Punimo nadjevom od telećeg, ovčjeg pečenja ili divljači, stavimo u posudu u kojoj ih na jakoj vatri na maslacu pirjamo uz šećer, sol, papar, malo juhe i octa, dok
ne dobiju smeđu boju.

Punjeni krastavci
Ogulimo oprane zelene krastavce, odrežemo im jedan kraj i izvadimo meso, izdubivši ga ravnomjerno . U šupljine punimo nadjev od teletine, na kraju namažemo jajetom, na to stavimo odrezani dio krastavca, pirjamo ili na slanini i juhi dok ne omekšaju i zakuhamo s malo zakiseljenog umaka i kiselim vrhnjem, zatim izrežemo na režnjeve i poslužujemo kao garnirung mesa.

Punjene kolerabice
Malim lijepo zaobljenim kolerabicama odrežemo poklopce, ogulimo ih, izdubimo malim nožem ili posebnom žličicom koliko je to moguće a da ih ne slomimo ili ne probušimo, kuhamo ih u plosnatoj posudi u osoljenoj vodi ili juhi, ali kolerabice ne smiju biti premekane. Vadimo jednu po jednu kolerabicu, punimo kosanom svinjetinom, teletinom ili raguom, stavimo poklopac, poslažemo u posudu s malo umaka od maslaca i neko vrijeme pirjamo . Možemo ih poslužiti kao povrće ili garniranje mesa. Za nadjev možemo također koristiti sitno izrezano meso purana, kokoši ili sl, sa isto toliko šunke, omekšane i izgnječene žemičke, sa finim začinima/travama i žumanjcima.

Nema komentara:

Objavi komentar