Priprema mesa za roštilj

Osnovna priprema mesa za roštilj

Kada pripremate roštilj kako bi vaše meso bilo posebno ukusno iz hladnjaka ga izvadite najmanje 2 sata prije pečenja kako bi se laganim putem odmrznulo. Meso marinirajte jedan sat. Rešetke od roštilja uvijek držite na 15cm od žara, a pečenje svakako prekinite kada vidite da se meso odvojilo od rešetke.


Ražnjići

Za ražnjiće koristite pikantnije i masnije komade mesa (svinjetina, no, to mogu biti i kobasice, hrenovke i sl.). Također, na ražnjiće možete staviti i slaninu narezanu na kockice te komadiće povrća. Prilikom pečenja nemojte zaboraviti redovno okretati ražnjiće kako vam ne bi zagorjeli.

Kotleti

Teleće kotlete pecite 10-12 min, dok je za svinjske potrebno 15-ak min. Budući da su janjeći kotleti ukusniji ako su slabije pečeni, njima je dovoljno 5-6 minuta. Ukoliko vam dolaze gosti na večeru kako vam ne bi ostali gladni računajte na to da će vam biti potreban najmanje jedan kotlet po osobi.

PljeskavicePripazite da pljeskavice predugo ne pečete jer postaju previše suhe i mrve se. Jedna pljeskavica debljine 2cm peče se oko 5 minuta.

Fileti

Kao i kod većine mesa, što su fileti deblji treba ih dulje peći. Srednja debljina je negdje oko 3cm i peče se 5min. Nemojte ih bosti vilicom prilikom okretanja kako ne bi izgubili sočnost.

Pileća prsa

Ukoliko ih pečete u komadu razrežite ih napola te lagano istucite batom za meso tako da dobijete komade debljine 1cm. Peče se 10-12 min a meso često premazujte uljem.

Kobasice

Kada kobasice pečete na roštilju savinite ih poput puža i nabodite na dugački štap za ražnjiće. Obavezno ih izbodite vilicom i pecite 10 minuta. Ukoliko ste kupili veće kobasice onda i po dužini prerežite na pola.

Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar