Preporuke za detoksikaciju organizma

Iako je opšte poznata činjenica da se tokom zime konzumira teška i masnija hrana, malo je poznato kakve posledice to može da ostavi na naš organizam. Zato je povremena detoksikacija organizma tokom zimskih meseci obavezna. Samo tako, poručuje Branka Mirković, nutricionista, očuvaćete dobro zdravlje.

Dakle, kako posledice konzumiranja teške i masne hrane ne bi bile trajne i kako biste povratili snagu i energiju, priuštite organizmu kvalitetno čišćenje. Najbolju detoksikaciju organizmu osigurava voće i povrće, voda i čajevi. Šta bi, dakle, trebalo da unosite ovih dana u organizam odgovara Branka Mirković, nutricionista.

Voda
Preporuka svetske zdravstvene organizacije je da se u organizam dnevno unose najmanje dve litre vode. Ako želite da očistite organizam, tada bi te količine trebalo da budu i veće. Oni koji zaboravljaju da redovno piju vodu trebalo bi da odmah ujutro započnu s bocom od dve litre vode. Na taj način moći ćete da pratite da li pijete dovoljno vode. Voda je eliksir života i najbolje deluje na organizam, zato vodite računa o tome da je unosite u organizam u dovoljnim količinama.

Limun
Ovaj agrum vašem organizmu će osigurati sjajnu detoksikaciju jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlazak iz tela. Najbolje bi bilo popiti čisti oceđeni limun, ali ako to ne možete, iscedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte da dodajete šećer jer će umanjiti delovanje vitamina C.

 Zeleni čaj
Ovaj čaj je nadaleko poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Za njega kažu da je najdragocenija tečnost koju možemo da unesemo u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi čišćenju organizma.

Kupus
Iako se o ovome povrću ne govori mnogo, činjenica je da je reč o vrlo zdravoj hrani. Kupus delotvorno deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da se ta namirnica što češće nađe na vašem jelovniku.

Lisnato povrće
Kelj, praziluk, radič, matovilac, zelena salata i blitva su savršeni za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadrže hlorofil koji iz tela uklanja različite vrste toksina i na taj način rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete sačuvati vredna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Beli luk
Malo koja namirnica može da se pohvali sa više od 200 materija koje imaju antibakterijsko i antivirusno delovanje. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna belog luka je u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre. Beli luk obiluje vitaminima koji će pomoći organizmu.

Brokoli
Ovo povrće je bogato snažnim antioksidativnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Brojni svetski stručnjaci savetuju redovno konzumiranje broklija. Međutim, manje je poznato da i klice brokolija imaju blagotvorna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelog brokolija. Klice brokolija mogu da se kupe u prodavnicama zdrave prehrane.

Trputac
Trputac je biljka koja nije tako česta u svakodnevnoj ishrani što je zapravo veliki nedostatak. Naime, trputac sadrži mnoštvo topivih vlakana koji upijaju toksine i holesterol. Na taj način štetne materije se brzo i lako izbacuju iz organizma. Vrlo je dobar i prah od trpuca koji se dodaje napicima, a služi za poboljšanje probave.

Iskoristite vikend za detoksikaciju

Najbolje je da ove namirnice koje su navedene kombinujete tako što ćete ih uvrstiti u jelovnik i konzumirati kao hranu. Dan započnite mlakom limunadom, koju ćete piti u malim gutljajima, bez uobičajene dnevne žurbe. Nakon toga skuvajte zeleni čaj, i pijte ga ceo dan, mlak. Dalje, skuvajte čorbu od različitog povrća, dodajte malo suvog začina. Kad provri smanjite temperaturu i kuvajte kraće. Proverite da li je povrće dovoljno skuvano viljuškom. Treba da osetite blagi otpor. O povrću vodite računa jer nije dobro ni to kada se povrće raskuva. U čorbu ili potaž (blendirano povrće) možete da dodate i druge začine po ukusu, biber koji ubrzava metabolizam, kim koji potpomaže varenju...

Glavni obrok
Dinstani sladak ili kiseo kupus sa crnim i belim lukom na vodi sa vrlo malo ulja. Ulje sipajte preko kafene kašičice. Dodajte skuvani integralni pirinač, kačamak ili bareni krompir. Začine po ukusu. Dodajte mleveni ili kim u zrnu.

Desert
Pečena bundeva ili jabuka

Večera
Kratko obarite brokoli, umutite jedno jaje sa nemasnim jogurtom i dodajte začine. Prelijte brokolije i zapecite u zagrejanoj rerni. Kada porumeni, malo prohladite i uživajte.

izvori: http://www.tvorac-grada.com/forum/
Blic Online

Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar