Praziluk je zdrav za pluća

Iako je upotreba praziluka u našoj kuhinji veoma česta, jer poboljšava ukus mnogim jelima, malo kome su poznata lekovita svojstvima ovog povrća. Za razliku od crvenog luka ili belog luka, praziluk se upotrebljava ceo - i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće.
Obiluje hranljivim i lekovitim materijama - sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja deluju blagotvorno na disajne organe, organe za varenje, bubrege, jetru, krv i krvne sudove. Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje i bele stabljike i zelenog lišća.

Dejstvo praziluka
- Kod povećane štitnjače preporučuju se tople obloge od kuvanog praziluka.
- Praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno deluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
- Praziluk poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
- Poboljšava apetit i podstiče rad sistema za varenje i creva.

Izvor: www.serbianforum.org
Više o zdravlje pluća na: www.zdravapluca.blogspot.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar