Plantaže banana bi uskoro mogle nestati

Možete li zamisliti život bez banana?

Nažalost, uskoro bismo mogli ostati bez ovog ukusnog i nevjerojatno zdravog voća.

Plantaže banana bi u bliskoj budućnosti mogle nestati s lica planete zahvaljujući monokulturi - načinu poljoprivrede, koji se koristi za industrijski uzgoj banana.

Monokultura ugrožava zdravlje biljaka

Monokultura (od starogrčkog mono - sam i lat. cultura - poljoprivreda) je oblik poljoprivrede, koji uključuje uzgoj samo jedne vrste biljaka na istom zemljištu više godina za redom.

Monokultura ima mnoge biološke nedostatke:

- potiče širenje parazita i patogena koji mogu dovesti do loše žetve
- osiromašuje tlo, biljke više ne dobivaju neophodne nutrijente
- povećava potrebu za većim korištenjem pesticida
- pesticidi ubijaju korisne mikroorganizme koje štite biljke od bolesti

Zbog svega toga, biljke u monokulturi postaju slabe i osjetljive na bolesti. Počinju se širiti opasni mikroorganizmi, a biljke se protiv njih ne mogu boriti.

Upravo to se sada dešava na mnogih plantažama banana u svijetu.

Ubojita gljivica razara plantaže banana

Banane bi mogle nestati iz supermarketa zahvaljujući smrtonosnoj bolesti, koja je uzrokovana monokulturom. Ova bolest je već poharala plantaže banana u jugoistočnoj Aziji.

Bolest uzrokuje gljivica Race IV, koju nazivaju kugom banana. Gljivica se širi u monokulturama, poput onih gdje se uzgajaju Kavendiš banane -  najprodavanija i najviše uzgajana vrsta banana u svijetu.

Iako postoje tisuće drugih vrsta banana, od kojih mnoge imaju bolji miris i okus, uzgajivači banana su odabrali upravo Kavendiš vrstu, zbog njezinog dužeg roka trajanja i ljepšeg izgleda.

Međutim, čini se da će nedostatak genetske raznovrsnosti u industriji banana prouzrokovati njezin nestanak.

Znanstvenici već odavno upozoravaju da će se gljivica Race IV ubrzo proširiti i na ostale dijelove svijeta. Kada se to dogodi,  banane se više neće moći uzgajati - one će naprosto ugibati zbog bolesti.

I ne samo to - tlo na ovim plantažama, čak i zemlja oko njih, bit će neupotrebljiva za uzgoj biljaka u narednih nekoliko desetljeća.

“Vjerojatno ova gljivica već odavno postoji na našoj planeti, ali sada se proširila zahvaljujući monokultirnim plantažama.” - piše Heather Smith u nedavnom intervju.  “Izgleda da će u 21. stoljeću monokulturne plantaže u potpunosti nestati”.

Ovo se već jednom dogodilo

Prije 1960-ih, u svijetu se uzgajala vrsta banana Gros Michel koja je bila ukusnija i puno bolja od Kavendiša. Nažalost, ta vrsta je u potpunosti nestala zahvaljujući bolesti koja se proširila u monokulturnoj plantaži banana.

Gros Michel zamijenio je Kavendiš. No, ako i Kavendiš nestane, više ne postoji industrijska vrsta banana koja bi je mogla zamijeniti.

U mnogim dijelovima svijeta ljudi uspješno uzgajaju razne vrste banana na malim farmama ili u vlastitom vrtu. Budući da se ove banane ne uzgajaju u monokulturi, bolesti ih ne napadaju.

Kada ćemo konačno shvatiti da industrijski načini uzgoja donose više štete nego koristi?


Izvor: http://www.alternativa-za-vas.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar