Pazite pri kupovini kuhinjskog pribora

Kupujte ono što vam je korisno Puno proizvođača kuhinjskih spravica rado bi vas uvjerilo da je određeni proizvod neophodan vašem kuhanju ili da će ga potpuno promijeniti. No istina je ta da što je jednome kuharu (ili kuharici) neophodan alat, to je drugome smetnja. Puno je dobrih kuhara koji neprestano pripremaju izvrsna jela čak i bez upotrebe multipraktika ili uspravnog miksera, ili sokovnika ili aparata za kavu. Mnogima je brže i lakše izlupati jaja i vrhnje ručnim mikserom ili žičanom metlicom. Kad su u pitanju sve te kuhinjske spravice, trebate učiniti ono što vam odgovara – a to je jednostavno stvar vremena i učenja na pogreškama.

Sjeckati na drvenim … ili plastičnim daskama Dugo su stručnjaci tvrdili da su plastične daske za rezanje bolje za upotrebu zbog higijene. Pretpostavljali su da se plastika može lakše i temeljitije oprati od drveta. Onda su, 1994. godine, znanstvenici obznanili da drvo zadržava manje bakterija od plastike. Daljnje studije nastavile su zbunjivati, no sad je opće prihvaćeno mišljenje da ne postoji puno razlike. Bakterije se mogu zadržati na oba materijala vrlo dugo, zaro odaberite onaj materijal koji vam je draže upotrebljavati. Bez obzira na na to o kakvoj je dasci za rezanje riječ, nakon svake upotrebe morate je oprati vrućom vodom i deterdžentom.
                                         
Otkrijte kuhanje na vodenoj kupelji. Evo kuhinjskog alata koji je toliko star da nitko o njemu i ne govori pa se može učiniti posve novim i nepoznatim. No profesionalni kuhari i iskusnije domaćice stalno upotrebljavaju dvostruko kuhalo – također poznaro kao bain-marie ili » banjamarija « . Idealno je za održavanje hrane toplom bez pregrijavanja, što je posebno pogodno za umake i juhe, a i pruža idealan način topljenja čokolade bez zagorenih posuda. Dvostruko kuhalo možete improvizirati tako da vatrostainu posudu – Pyrex je savršen – postavite na posudu s vodom koja lagano ključa. Vatrostalna posuda mora sigurno stajati na rubu donje posude s vodenom kupelji tako da joj dno bude iznad vode, a ne u njoj.

Isprobajte novo, no zadržite staro Proizvođači često proglašavaju nove spravice » otkrićima « , tvrdeći da su bolje zamjene za starije modele koji se nalaze u vašim kuhinjskim ladicama. Podlegne te li kušnji i kupite novu spravicu, zadržite onu koju već imate – barem dok se ne uvjerite da je nova uistinu bolja. Staromodni četvrtasti ribež, na primjer, još je uvijek najbolji alat za ribanje mnogih vrsta povrća i sira, kao šro su polutvrdi sirevi. Na njemu se dobro može naribati parmezan. Noviji polukružni ili ravni ribeži nalik na rašpu, mogu biti jednako dobri ili čak bolji za ribanje parmezana, češnjaka, muškatnog oraščića i čokolade, ali nimalo ne pomažu kod mekših namirnica, kao šro su krastavci ili rajčice.

Procijedite kroz filtre za kavu U mnogim tradicionalnim receptima preporučuje se gazu za cijeđenje tekućina i pasiranje, no kojiput nam nije pri ruci. Evo suvremene alternative – papirnati filtri za kavu. Cijeđenje kroz filtre možda jest malo sporije, no jednostavnije je upotrebljavati ih i daju bolje rezultate. Isprobajte ih za pripremu bistre goveđe ili kokošje juhe ili za odvajanje koštica iz svježega soka. Ako upotrebljavate filtar srožasta oblika, namjestite ga u lijevak iznad posude koja je dovoljno velika da primi procijeđenu tekućinu. Ako upotrebljavate četvrtasti filtar, postavite ga u cjedilo iznad staklenke ili zdjele.
Izvor:www.savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar