Krumpir na sto načina

Krumpir kao mrkvice

Posolimo izgnječeni krumpir, umiješamo malo brašna, oblikujemo smjesu kao male mrkvice , uvaljamo u jaja i mrvice i pečemo na masti, a zatim poslužimo uz malo zelenog peršuna, umjesto lista mrkve.


Kiflice i veknice od krumpira

Zgnječimo nekoliko vrućih krumpira, pomiješamo ih sa prženim lukom i peršunom , jajetom, jednom žlicom kiselog vrhnja i soli, te sa malo brašna zamijesimo tijesto. Ovo tijesto razvaljamo debljine prsta, kalupom za vađenje pokladica/krafni vadimo okrugle oblike , ili uzmemo kalup za kifle. Oblike slažemo na tavu namazanu masnoćom i pečemo sa obje strane.


Uštipci od krumpira

Napravimo tijesto od 5 krumpira, 1 jajeta , 1 žumanjka i 3 dkg maslaca , soli i brašna ili samo od posoljenih krumpira sa žumanjcima, razvaljamo ga i kalupom vadimo male uštipke koje uvaljamo u jaje i mrvice i pečemo na masti.


Lukovi od krumpira

Izmiješamo 20 dkg maslaca sa 20 dkg brašna, (izmrvimo) dodamo 20 dkg hladnog propasiranog krumpira, soli i 2 žumanjka , brzo napravimo tijesto, razvaljamo ga i opet složimo kao tijesto s maslacem , i to ponovimo tri puta. Kad ga posljednj i puta razvaljamo , izrežemo uzdužne krpice , namažemo ih jajetom ili maslacem, posipamo parmezanom i  ečemo na kalupima u obliku luka .


Krumpir s maslacem

Krumpir koji smo kuhali u malo vode stavimo u ljusci ( »oklopu« ) ili oguljenog , ili pak sirovo oguljenog i kuhanog na pari, vruće u zdjelu između ubrusa , te poslužimo uz svježi maslac , ili maslac s okusom sardela ili finih trava/začina.


Posipani krumpir

Mali okrugli ili zaobljeni krumpir kuhamo sa soli i kimom, ogulimo i zamastimo maslacem i peršunom . Veće krumpire izrežemo na kocke ili ih ogulimo i prepolovimo prije kuhanja, a preko njih stavimo isjeckan luk koji smo prethodno pržili na maslacu ili slanini . Ili se na mast stavi kim i krumpir izrezan na režnjeve , te odmah posluži.


Krumpir na engleski način

Mali sirovo oguljeni krumpiri kuhaju se na pari, preliju vrelim maslacem i posole.


Krumpir sa sardelama

priprema se na isti način kojima smo odstranili kosti i sitno ih izrezali , a koristimo ih umjesto luka.


Pirjani krumpir

Sirovi oguljeni krumpir izrežemo na režnjeve , posolimo i stavimo na vrući maslac, dodamo malo juhe i pirjamo poklopljeno 1/2 sata. Ili debele režnjeve izrežemo na uzdužne komade , a kod pirjanja na maslacu dodamo peršun i malo usitnjenog češnjaka.


Prženi krumpir

Kuhani, još vrući krumpir izrežemo na listiće, na masti zažutimo sitno izrezani luk ili kolutove luka i na tome pržimo krumpir, da dobije djelomično smeđu boju .


Restani krumpir

Kvalitetan brašnjavi krumpir ne moramo rezati, već ga samo izgnječimo i tako pržimo na masti kao mutvaru »šmarn«. Vrući izgnječeni krumpir posolimo , oblikujemo okrugle veknice, koje sa obje strane pržimo na maslacu, dok ne dobiju smeđu boju. Vadimo komadiće slične valjušcima iz krumpir – pirea (u tu svrhu žlicu
umačemo u vrelu mast) i pržimo ih dok ne dobiju lijepu smeđu boju.


Pečeni krumpir

Sirovom krumpiru veličine oraha ili manjem, ogulimo kožicu, operemo ga i posušimo, stavimo na jako vreli maslac ili mast za pečenje, posolimo i pečemo poklopljeno, često ga okrećemo kako bi sa svih strana dobio lijepu smeđu boju. Često dodajemo masti. Isti je postupak sa kuhanim krumpirom . Veliki krumpir izrežemo na režnjeve i pečemo na isti način.


Američki krumpir

Sirovi ugljeni krumpir izrežemo na tanke režnjeve i ostavimo ih 1/2 sata u hladnoj vodi. Zatim ih stavimo u zdjelu, polijemo mlijekom, pečemo 1/2 sata na jakoj vatri , dodajući sol , papar i komadiće maslaca .

Pečeni pobrašnjeni krumpir

Sirovi krumpir ogulimo, izrežemo na režnjeve, posolimo i uvaljamo u brašno, te pečemo na masti.


Zaprženi krumpir

Napravimo svijetlo smeđi umak sa prženim lukom, s njime zakuhamo malo octa, majčine dušice i lovorov list, te u to umiješamo vrući krumpir, izrezan na listiće ili kockice.


Krumpir sa umakom od maslaca

Napravi mo svijetlu zapršku s maslacem i zelenim peršunom i dodamo kuhani krumpir izrezan na kockice ili listiće.
Ili se sirovi oguljeni krumpir izrezan na režnjeve posoli , pirja na maslacu sa češnjakom i malo juhe dok ne omekša i ne dobije smeđu boju, te kuha u umaku od maslaca s peršunom, paprom i đumbirom.


Krumpir sa kobasicama-pečenicama

Na dosta maslaca i sitno izrezanog peršuna pirjamo lagano kobasicu koja nije pretanka . Kad je izvadimo iz masti, skinemo kožicu i kobasicu izrežemo na kriške/režnjeve , na masti pržimo jednu žlicu brašna i zakuhamo sa jakom juhom , solju i paprom. U ovaj brzi masni umak stavimo kuhani krumpir izrezan na režnjeve, te ga pirjamo nekoliko minuta . Zatim kalup namazan maslacem i posut mrvicama obložimo komadićima kobasice , slažemo sloj krumpira, sloj kobasice, na kraj u stavimo mrvice i maslac i pečemo u pećnici . Kad je gotovo istresemo i poslužimo uz salatu.


Krumpir sa vrhnjem i suhim mesom

Kuhani krumpir izrezan na reznjeve stavimo u kalup namazan maslacem i posut mrvicama , preko toga kiselo vrhnje sa šunkom, ponovo krumpir, maslac i mrvice , te sve zajedno zapečemo u pećnici.


Krumpir sa haringom

Haringu očistimo od kostiju , sitno izrežemo , pomiješamo sa kiselim vrhnjem i krumpirom koji smo još vruć izrezali na režnjeve, i ispečemo.


Krumpir sa jajima

Miješamo kiselo vrhnje i krumpire , a ispod toga stavimo tanke režnjeve tvrdo kuhanih jaja.

izvor: www.savjetnica.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar