Klice u ishrani

Pojedine osobe klice smatraju jako ukusnom i zdravom hranom, dok kod većine ljudi samo njihovo pominjanje izaziva, nažalost, negodovanje.
Vrlo malo osoba zapravo zna da su klice ne samo izuzetno zdrava hrana već i hrana veoma bogata hranljivim sastojcima.

Kada se jestivo seme (ili legum) pasulja, sočiva, mung pasulja (kineskog porekla), soje, graška i sl. ostavi dovoljno dugo i u dovoljno vlažnim uslovima, kako bi se klijanje nastavilo i dalje, dolazi do formiranja klica.
Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se klice smatraju jako zdravim jeste to što prilikom nicanja, tj. klijanja dolazi do povećanja hranljivosti samog semena nekoliko puta više nego pre klijanja. To čini klice veoma zdravim dodatkom bilo kom obroku.

Kada se seme ostavi da samo proklija, uz redovno zalivanje i dovoljno kiseonika, ono prolazi kroz sledeće faze i procese:

dolazi do razlaganja složenih masti
skrob se pretvara u osnovne (ne-složene) šećere
proteini se razlažu do aminokiselina
minerali se prenose u različite delove semena
dolazi do stvaranja novih hranljivih sastojaka
Hranljiva vrednost
Podaci o hranljivoj vrednosti mladica sakupljeni su na osnovu informacija dostavljenih od USDA (Američkog ministarstva za poljoprivredu).
Među ovim podacima nalaze se informacije o različitim hranljivim sastojcima, koji mogu u velikoj meri doprineti poboljšanju naše ishrane i koji je mogu učiniti više nego zdravom, što se odražava i na naše opšte zdravlje.
Klice sadrže najviše vode, zatim proteina i ugljenih hidrata, a vrlo malo biljnih masti i kalorija.

Lekoviti sastojci
Klice pasulja, sočiva, mung pasulja, soje i graška sadrže dosta minerala, vitamina i drugih lekovitih sastojaka kao što su:
kalcijum
gvožđe
kalijum
magnezijum
fosfor
natrijum
vitamin C
tiamin
riboflavin
niacin
vitamin B-6
vitamin a
Lekovita svojstva

Kad je reč o pozitivnim efektima klica po naše opšte zdravlje, treba naglasiti sledeće:
doprinose poboljšanju varenja
salata koja sadrži klice još je bogatija hranljivim i lekovitim sastojcima (vitamini, minerali i biljna vlakna) nego obična zelena salata
izuzetno su bogate proteinima i aminokiselinama
od velike su pomoći osobama koje pokušavaju da izgube suvišne kilograme
sadrže velike količine antioksidanata, koji su presudni kada je reč o sprečavanju pojave nekoliko vrsta bolesti izuzetno opasnih po naše zdravlje, uključujući i rak
u potpunosti su organske i ne sadrže toksine, kao ni holesterol, ali su i pored toga dobar izvor esencijalnih masnih kiselina

Zaključak
Iz navedenog se vidi da klice pomenutih biljaka treba koristiti u ishrani, ili kao glavno jelo ili kao dodatak salatama i jelima.

izvor: www.serbianforum.org
Krstarica

Dragan Cvetković 
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar