Kako skuhati čaj?

Mnogi misle da će svaki čaj biti jednako dobar i koristan, znači ljekovit, bez obzira na to kako ga pripremili. Bezbroj ljudi kuha čaj tako da ljekovitu biljku stavi u hladnu vodu, pa čeka da voda zavrije i onda puste da kuha nekoliko minuta. Drugi pak biljku stave u ključalu vodu i ostave da kuha nekoliko minuta, zatim odmaknu s vatre i odmah procijede.


Odmah valja reći da su navedeni načini pripremanja čaja, u pravilu, posve pogrešni. U većini slučajeva tako skuhan čaj gotovo je beskoristan, a u nekim slučajevima i štetan.

Pripremanje čaja s proključalom vodom
Stručnjaci za fitoterapiju savjetuju da se čaj priprema na sljedeći način: treba staviti vodu na štednjak i pričekati da proključa. Kada voda zavrije, valja je pomaknuti s vatre i ostaviti poklopljenu – da odstoji 5 minuta. Temperatura vode tada će biti oko 90 stupnjeva Celzijevih. Nakon toga u vruću vodu valja staviti potrebne biljke i dobro promiješati. Ponovno ćemo lončić s čajem poklopiti i držati određeno vrijeme (onoliko koliko se preporučuje u određenom receptu) da odstoji.
Ako se čaj ne može piti nezaslađen, može ga se zasladiti medom i dodati mu limunova soka, ali tek kada je čaj mlak jer su i med i limunov sok (vitamin C) termolabilni i na visokoj temperaturi gube sva korisna svojstva.
Ako na opisani način pripremate čaj od kamilice, onda će on biti izvanredno ljekovito sredstvo za niz bolesti – od smanjenja ili potpunog uklanjanja bolova i grčeva u želucu, dvanaesniku i crijevima do liječenja bolesti jetara, žuči i bubrega, odnosno razdražljivosti, neuralgije, reumatizma itd. Međutim, kuhate li cvijet kamilice samo nekoliko minuta, dobiveni će čaj, najčešće, izazvati povraćanje i od njegove ljekovitosti neće biti ništa.

Poneki čaj može se i (duže) kuhati
U pojedinim slučajevima ljekovita biljka može se kuhati određeno vrijeme i dobiveni čaj će biti vrlo koristan. Tako se, za rastvaranje pijeska i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru, čaj od poljske preslice i borovice te nekoliko listića pelina (na 2,5 decilitra vode stavi se jedna jušna žlica usitnjene mješavine navedenih biljaka) mora kuhati pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji 15 minuta prije cijeđenja i korištenja.
Za dobivanje korisnog lijeka protiv noćnog mokrenja u krevet, poljsku preslicu valja kuhati čak 10 minuta.
I čaj od plodova šipka, u pravilu, treba kuhati pet minuta. Kad se priprema čaj od plodova šipka za jačanje starijih osoba, zdrobljene plodove valja najprije močiti u hladnoj vodi 6 sati, a zatim kuhati u istoj vodi – 45 minuta. Nakon cijeđenja i hlađenja, tom se čaju dodaje med. Iako je vitamin C termolabilan, kuhanjem plodova šipka on se ne uništava!

Priprema čaja s hladnom vodom
Čaj se može pripremati i s hladnom vodom. Dakako, u tom slučaju valja koristiti isključivo čistu, izvorsku vodu. Ako se koristi sumnjiva bunarska voda ili kišnica iz cisterni, potrebno ju je najprije prokuhati pa ohladiti kako s čajem u organizam ne bi došle i štetne bakterije.
U pripremi čaja od imele prednost ima «hladni način» jer se grijanjem njena ljekovitost smanjuje. Imeline listove treba močiti u hladnoj vodi 6 do 8 sati. Nakon toga čaj se ocijedi i pije nezaslađen. Čaj od imelina lista, pripremljen na hladan način, obično se pripremi navečer, a pije ujutro, odnosno pripremi se prije podne, a pije popodne.

izvor: www.savjetnica.com

Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar