Kako najbolje iskoristiti paradajz?

Nemojte ih držati u hladnjaku. Zrele, svježe ubrane rajčice imaju poseban okus, koji stajanje u hladnjaku ni malo ne poboljšava. Zato ih držite na hladnu mjestu, u košari ili u posudi s rupicama kako bi zrak mogao slobodno kružiti oko njih. Da bi se razvio okus blago nedozrelih rajčica, stavite ih u papirnatu vrećicu zajedno s jednom jabukom. Vilicom izbockajte vrećicu, kako bi u njoj bilo dovoljno zraka, i ostavite je dan ili dva na sobnoj temperaturi.

Osušite ih Još je jedan način kako možete uživati u najukusnijim rajčicama i izvan sezone – osušite ih. Rajčice izrežite na četvrtine i očistite od sjemenki. Papirnatim kuhinjskim ubrusom posušite meso rajčice i zatim četvrtine, rezanom stranom okrenutom prema gore, složite na veliki lim za pečenje. Poškropite ih s malo maslinovoga ulja, posipajte ih morskom solju i svježe mljevenim crnim paprom – zajedno sa sjeckanim začinskim biljem ili češnjakom, ako želite – i stavite ih u pećnicu na 150 stupnjeva C, na otprilike jedan sat. Osušene rajčice ostavite neka se ohlade, a zatim ih spremite u plastičnu posudu. Čuvajte ih u hladnjaku do dva tjedna.

Sačuvajte okus Rajčice se daju dobro zamrznuti, zato ih, kad su najslasnije, valja spremiti za kasniju upotrebu. Uzgojite ih sami ili kupite naj bolje što se nudi na zelenim tržnicama ili izravno od uzgajivača. Rajčicama jednostavno izrežite tvrdu sredinu, ostavljajući ostatak ploda čitav, složite ih na lim za pečenje i stavite u zamrzivač. Kad se rajčice zamrznu, rasporedite ih u plastične vrećice i vratite u zamrzivač. Mogu se otopiti i upotrijebiti za umake, juhe i složence. Koža će im se dati lako guliti ako ih ostavite da se malo otope. Ili ih možete staviti pod mlaz tople vode i zatim oguliti.

Izbjegavajte sjeckane rajčice iz limenke Istina, lako ih je pripremiti i mogu biti vrlo ukusne, no preporučljivije je uzimati cijele rajčice u limenci. Tako možete iscijediti umak iz limenke, koji je obično vodnjikav i ostavlja blago metalni okus u ustima. Za većinu recepata, rajčice nećete ni morati sjeckati; dosta ih je izgnječiti rukama i dodati u umak ili složenac. Štoviše, dobre rajčice iz limenke mogu imati bolji okus od svježih, pogotovo onih ranih rajčica koje se nađu u supermarketima .

Izvor: www.savjetnica.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar