Ječam je zdrava namirnica

Ječam je od davnina cenjena namirnica koja je sada sve manje u upotrebi

Potiče iz Etiopije gde se uzgajao još pre 10 hiljada godina. U antičkoj Grčkoj je bio osnovna namirnica za proizvodnju hleba i u ishrani sportista, jer su ga smatrali osnovnim izvorom snage. I rimski sportisti i gladijatori su ga smatrali osnovnom namirnicom.


Danas se najviše koristi u proizvodnji piva i viskija, a u ishrani je retko u upotrebi. Ne sadrži gluten i lako se vari, a zbog lekovitih svojstava preporučuje se često konzumiranje ove vredne namirnice.

Bogat je mineralima među kojima najviše sadrži kalijuma – na 100 grama čak 452 mg, zatim fosfora, magnezijuma, selena i dr. Kao i većina žitarica, sadrži velike količine vitamina B grupe, ali i vitamine A, E i K.

Holandski naučnici utvrdili su da ječam sadrži i do 35 odsto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi, a to je osobina samo ove žitarice. Bogat je vlaknima, pa zbog toga pospešuje probavu i održava ravnotežu crevne mikroflore.

Zrno ječma može se iskoristiti i kao odlična zamena za kafu. Ovakav napitak pomešan s mlekom je idealan za decu i starije ljude. Može se koristiti, kao i piranač, za glavno jelo s povrćem, kao poslastica (na primer kaša s voćem), kao prilog uz meso i na još mnogo načina. Bebe ga lepo prihvataju, a može se uvesti u ishranu beba već s navršenih šest meseci, jer ne sadrži gluten. Može se konzumirati zrno koje je pakovano slično kao i pirinač, a poznato je ipo nazivu „geršla“. Pored zrna mogu se kupiti i pahuljice ječma ili ječmeno brašno. Ako želiš da obogatiš ishranu nečim korisnim i da učiniš nešto za svoje zdravlje, preporučujem ti da ovu namirnicu uvrstiš u redovnu ishranu. Prijatno!

izvor: www.zenskikafe.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar