Jaja su ipak zdrava

Jaja su bogata vitaminom D, nužnog za zdravlje kostiju, ali i srca, čiji se nedostatak u organizmu povezuju i s multiplom sklerozom.

Ljudi koji su držali dijetu koja uključuje dva jajeta dnevno više su izgubili na težini i imali su niži nivo holesterola od onih koji su bili na istoj dijeti, ali bez jaja – pokazalo je nedavno jedno britansko istraživanje. Drugim rečima, izgleda da jaja, koja su godinama bila na svojevrsnoj “crnoj listi” ne baš preporučljivih namirinica, ne samo da nisu opasna, već su zapravo korisna za zdravlje.

Jaja, poručuju naučnici, nisu opasna po srce, a ne utiču ni na rast holesterola kako se donedavno mislilo. Oni koji bi trebalo da smanje nivo holesterola u krvi bi, umesto jaja, izbegavaju masno meso, punomasno mleko i kolače. A blagodet jedenje jaja jeste i podatak da ona povećavaju apsorpciju gvožđa, potrebnog za nastanak hemoglobina, a odlična su i za vid, pogotovo kod starijih osoba. Isto tako, bogata su i vitaminom D, nužnog za zdravlje kostiju, ali i srca, čiji se nedostatak u organizmu povezuju i s multiple sklerozom. Budući da su vrlo bogata sumporom i sadrže raznovrsne vitamine i minerale, jaja podstiču i rast kose i noktiju, a žene koje jedu više jaja ređe oboljevaju od raka dojke. Objašnjenje je jednostavno – jedno jaje sadrži otprilike četvrtinu preporučene dnevne doze kolina, koji smanjuje rizik od raka dojke za 24 odsto.

Izvor: www.zenskikafe.com

Nema komentara:

Objavi komentar