Jabuka je savršeni izvor zdravlja

Ako niste znale, kora jabuke razgrađuje salo na stomaku, smanjuje holesterol a puna je kalijuma i vitamina C.
Još su naši stari narodi govorili da, ako želiš da budeš i ostaneš zdrav, dan počni i završi jednom jabukom. Eto zašto su je još od davnina zvali kraljica voća.
Sva je sreća što je naše podneblje podno tlo za uzgoj jabuka. Ima na razni sorti i sve su gotovo podjednako zdrave.
Ali, to nije kraj priče o jabuci.

Naučno je dokazano da kora jabuke može razgraditi salo na stomaku i da smanjuje povišen holesterol. Treba podsetiti da je jabuka puna kalijuma i vitamina C koji nam je svakodnevno neophodan.

“Da je jabuka zdrava – to svi znaju, ali naše istraživanje želi da pomogne ljudima da shvate zašto je jabuka zdrav izbor i zašto ju je dobro jesti s korom i koje su sve njene zdravstvene koristi,” rekao je profesor Manny Noakes, dijetetičar s australijskog instituta CSIRO, koji je vodio istraživanje.

Koristi jabuke:

1. Polifenoli iz kore ublažuju alergije, snižavaju holesterol i smanjuju salo na stomaku.
Kora jabuke, u proseku, ima 200 miligrama polifenola, a što je kora tamnija to je više korisnih sastojaka.

Dr Noakes kaže da polifenoli iz samo jedne jabuke mogu ublažiti simptome alergijskog rinitisa ili polenske groznice. Postoje i snažni dokazi da polifenoli igraju značajnu ulogu u metabolizmu te pomažu u gubitku sala na stomaku.

Polifenoli iz triju jabuka smanjuju nivo holesterola u krvi za 5-8%.

2. Niski glihemijski indeks jabuke suzbija želju za slatkim.
Dr. Noakes kaže da jabuke sadrže nizak glihemijski indeks, što znači da vrlo polako ispuštaju šećer u krvi, a to smanjuje želju za šećerom i slatkom hranom.

3. Deca trudnica koje su često jele jabuke ređe obolevaju od astme.

4. Jabuke su odličan izvor vitamina C, kalijuma i biljnih vlakana.

izvor: www.zenskikafe.com 

Nema komentara:

Objavi komentar