Hrana kao prijatelj vašeg mozga

Namirnice uz koje ćete poboljšajti pamćenje i prestati zaboravljati na svakodnevnih sitnica.
Sigurno vam se već milijun puta dogodilo da ste zaboravili gdje ste ostavili ključeve, novčanik, naočale i jeste li ugasili štednjak kad ste izašli iz stana. Ne brinite, to je sasvim normalno i niste prerano počeli bolovati od demencije.

Pa ipak, postoji hrana koja može pospješiti vaše pamćenje i rad mozga općenito. To je hrana koja je bogata nutrijentima koji blagotvorno utječu na rad sivih stanica: esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima B i E te antioksidansima. Ovi spojevi potiču cirkulaciju, izlučivanje hormona dopamina i serotonina i štite od bolesti.

Uz malo češće uvrštavanje ovih namirnica na jelovnik i vi možete razviti fotografsko pamćenje i zaboraviti na svakodnevno zaboravljanje stvari.

1. Riba

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za normalno funkcioniranje našeg živčanog sustava, a izvrstan su izvor i HDL-a, odnosno "dobrog kolesterola". Manjak HDL-a povezan je s preuranjenim simptomima Alzheimerove bolesti i gubitkom pamćenja.

2. Rajčice

Postoje određeni dokazi koji ukazuju na to da likopen, snažni antioksidans kojime rajčice obiluju, pomaže u obrani od oštećenja stanica kojeg proizvode slobodni radikali koja se najčešće javljaju kod dementnih pacijenata.

3. Kava

Zrna kave iznimno su bogata antioksidansima, aminokiselinama, vitaminima i mineralima, a nedavna su istraživanja pokazala da čak i kofein pozitivno utječe na rad mozga. Redovita konzumacija kave smanjuje rizik od bolesti mozga poput demencije i Alzheimerove bolesti.

Jedini je problem kombinacija kave s drugim, ne baš toliko zdravim namirnicama: previše šećera, umjetnih sladila i vrhnja. Obratite pažnju i na kvalitetu i svježinu kave, i pazite da ne pretjerate. Espresso do dva dnevno mogu vam samo pomoći, ali više od toga može ostaviti i negativne posljedice na vaš organizam.

4. Cjelovite žitarice

Uvrstite li u svoj jelovnik hranu od cjelovitih žitarica poput mueslija, pšeničnih mekinja i klica te tjestenine od cjelovitog zrna, značajno ćete povećati memorijske kapacitete svog mozga. Ove su namirnice bogate folnom kiselinom, vitaminima B12 i B6, a studije su pokazale da su žene koje su ih pojačano unosile ostvarile bolje rezultate na testovima memorije od žena koje ih nisu konzumirale.

5. Borovnice

Borovnice su svojim brojnim pozitivnim učincima zaslužile nadimak 'bobice za mozak', a najbolje od svega je što su dostupne u svježem, originalnom obliku te ih je jednostavno implementirati u dnevni meni. Borovnice ne utječu samo na moždanu aktivnost, već na cjelokupno zdravstveno stanje vašeg tijela.

6. Brokula

Brokula je izvrstan izvor vitamina K koji je zaslužan za poboljšavanje kognitivnih funkcija i rada mozga. Osim toga, vrijedan je izvor i flavonoida i vitamina C, još jednog poznatog antioksidansa.


7. Kadulja

Kadulja je već duže vrijeme na glasu kao biljka koja poboljšava pamćenje. Iako se većina istraživanja bazira na učincima kadulje kao eteričnog ulja, ne bi bilo loše kad biste svoju prehranu malo začinili sa svježom biljkom.

8. Kakao zrna

Kakao zrna bogata su antioksidansima, flavonoidima i drugim blagotvornim spojevima. Čokolada je nedavno proglašena najuzbudljivijom zdravom namirnicom, i to od najvećih svjetskih nutricionističkih stručnjaka, a sve više novih istraživanja potvrđuje tu tezu.

Međutim, samo ona čokolada koja ima visok postotak kakao mase ima takve zdrave učinke. Mliječne čokolade miljama su daleko od kakao zrna i zdravlja. Odlučite se stoga za finu, tamnu čokoladu s minimalno 75% kakao praha, održite mozak zdravim i zasladite si dan.


izvor: www.serbianforum.org
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar