Hemija u našoj hrani

Zahvaljujući hemijskim laboratorija i takozvanim ‘prirodnim’ aromama proizvođači brze hrane postigli su neverovatan finansijski uspeh a usput su napravili specifičan ukus hrane. Koliko je sve to zdravo, pročitajte u nastavku.


Prošla su vremena kad su prodavači hrane gurali kolica na ulicama, kad su se hamburgeri pravili od svežeg mesa, a prženi krompiri od oguljenih, narezanih krompira. Danas su se stvari promenile jer takva proizvodnja (i prodaja) više nisu ekonomski isplativi. Mnogi specijaliteti pripremaju se, verovali ili ne, u laboratorijama.

Šta je to Chicken McNugget?

To bi trebalo da bude pohovana piletina i hleb. Ali, nije. McNugget i slični proizvodi u drugim fast-food restoranima su najmanje ono što piše da jesu. Čistog mesa u Chicken McNuggetu ima veoma malo, ostatak čini sedam drugih komponenti. To su najčešće: voda, skrob, dekstroza, ulje šafranike, natrijum fosfati i ekstrakt kvasca. U hleb se dodaje još 20 sastojaka. Daleko je to od onoga što zovemo zdrava hrana. Ali, taj isti McDonaldsov obrok je mnogo “prirodniji” od ostalih sličnih u drugim restoranima.

Koliko ima pravog krompira u McDonaldsovom pomfritu?

Specifičan ukus pomfrita doprineo je neverovatnom uspehu McDonald’sa jer je prodaja ovih krompirića bila znatno veća od prodaje hamburgera. Takav veoma ukusan pomfrit nije bio rezultat specijalne sorte krompira ili tehnologije prerade. Tajna je ležala u ulju za prženje koje se sastojalo od mešavine 7 % ulja semena pamuka i 93% goveđeg loja.

Ovakva mešavina je sadržavala previše zasićenih masti pa od 1990-ih godina veliki Mek prelazi na čisto biljno ulje. Problem “starog” ukusa rešili su dodavanjem ‘prirodne arome’. Ova misteriozna fraza odgovor je na pitanje oko većine ukusa u restoranima brze hrane i većine polugotovih i gotovih obroka.

S druge strane, ambalaža je najčešći razlog zašto neki proizvod kupujemo prvi put. Karakterističan ukus zahvaljujući ‘prirodnoj aromi’ razlog je zašto to kupujemo drugi put.

Danas se taj pomfrit sastoji od krompira, biljnog ulja, citrične kiseline, dekstroze, natrijum pirofosfata, prirodne arome govedine i soli. Priprema se u mešavini ulja koja sadrži i citričnu kiselinu i dimethilpolisiloksan.
Koji su sastojci svih zimskih salama?
Sve salame, pa i zimska, sadrže veoma misteriozne sastojke. U njima je najmanje čistog mesa govedine ili svinjetine. Većina salama pravi se od ostataka mesa zaostalih na kostima, dakle, veoma malo toga je dobro i hranljivo. Ovo meso se zatim prerađuje uz laktičnu kiselinu i dodatak poprilične količine soli i začina. Sve u svemu, malo mesa sa još bar 10 – 15 sastojaka.

Nema komentara:

Objavi komentar