Grejpfrut povećava rizik od raka dojke

Hibrid limuna i narandže porijeklom je sa Barbadosa. Ima kiselkasto-slatki okus s blagom gorčinom.
Od vitamina najviše sadrži vitamin C- samo polovina ovog voća obezbjeđuje dnevne potrebe za ovim vitaminom. Pored toga, sadrži i dosta vitamina A, B1, B2,  kao ibiljna vlakna, niacin i karotenoid.

Crveni grejp ima veliki sadržaj julikopena, antioksidansa koji je značajan za prevenciju tumora crijeva i prostate. Dobar je i za snižavanje nivoa holesterola u krvi.
Pošto ima mali broj kalorija, a stvara osjećaj sitosti, preporučuje se u slučaju problema sa viškom kilograma.
Istraživanja pokazuju da dodavanje grejpa u svakodnevnu ishranu utiče na snižavanje nivoa insulina u krvi.
Njegovo korištenje pomaže u borbi protiv bolesti desni.
međutim, ovo voće zbog kiselog ukusa trebaju izbjegavati ljudi koji pate od gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crijevu.

OPREZ
Otkriveno je da svakodnevno konzumiranje samo jedne četvrtine grejpfruta može da poveća rizik od raka dojke za čak 30% kod žena u postmenopauzi. Ova pojava objašnjava se povećanjem nivoa hormona estrogena do kojeg dolazi nakon konzumiranja grejpa.
Konzumiranje može, također, biti opasno u kombinaciji s nekim lijekovima, posebno kod upotrebe nekih lijekova za sniženje nivoa holesterola, regulisanje visokog krvnog pritiska, bolesti srca, depresije, HIV virusa, alergije ili impotencije.
Zato se preporučuje obavezno dogovaranje s liječnikom prije početka redovnog korištenja grejpa u ishrani.

izvor: www.djuliman.blogger.ba
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar