Goji bobice

Malena crvena goji bobica je jedna od najmoćnijih biljaka u svijetu.

Goji bobica (lat. Lycium barbarum) je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto–čokoladnog okusa.
Raste na Himalajama gdje se koristi već stoljećima ne samo u kuhinji nego i u medicini.

Nazivaju ih također „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“.

U Engleskoj su goji bobice postale poznate od 18. stoljeća gdje su se koristile u kuhinji i kao ukras.

Početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste, kada rezultati medicinskih istraživanja potvrđuju njihov utjecaj za zdravlje.

Goji bobice su danas najpoznatija superhrana u svijetu. One se nalazi na prvom mjestu američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.
Što je položaj na ljestvici viši, tim hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja.

Bogatstvo nutrijenata

Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, zbog čega se ubrajaju u superhranu.
Imaju izuzetno veliku razinu vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata.

Goji bobice sadrže...

19 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih)
21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij
više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13%)
više C vitamina od naranče
kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju
vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama)
ciperon, koji koristi srcu i krvnom tlaku a ublažava i ženske tegobe
solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj
fizalin,  aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B

betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre. Betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK
kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od mrkve) te zeaksantin (štiti oči). Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica
beta-sitosterol, antiupalni agens. Beta-sitosterol se također koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći i kod povećane prostate.
esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sustava.

Djelovanje na zdravlje

Zbog bogatog sastava, ove čudesne bobice imaju zaista široki spektar djelovanja. Goji bobice...

jačaju imunološki sustav
usporavaju proces starenja organizma
sprečavaju nastanak leukemije i raka
štite od bolesti srca i krvnih žila
reguliraju rad mokraćnog sustava
daju snagu i energiju
djeluju antibakterijski i antiupalno
poboljšavaju plodnost kod žena
štite vid i doprinose ljepšem tenu
poboljšavaju cirkulaciju
štite od dijabetesa
poboljšavaju kvalitetu spermija

Primjena

Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno.
Međutim ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Na primjer u kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno.

Nažalost kod nas nećete pronaći svježe goji bobice jer se one brzo kvare. Zato na tržištu postoji mnoštvo tvrtki koje prodaju sušene bobice ili sok od goji bobica. Dostupne su i u obliku nezaslađene pulpe.
Svakako preporučujem da birate proizvode koji ne sadrže puno šećera.

Posadite goji bobice u vrtu!

Želite li uživati u dobrobitima svježih, ekološki uzgojenih goji bobica? Ništa lakše!

Posadite goji drvce u Vašem vrtu, dvorištu ili voćnjaku... Prskanje nije potrebno jer su goji bobice - eko voće.

Uz malo truda uskoro će se pojaviti i maleni plodovi duguljastog oblika narančasto-crvene boje. Bobice zriju od srpnja do listopada.

Jedite ih svježe, pripremite od njih sok ili ih osušite i uživajte u njihovim dobrobitima cijelu godinu!

Izvor: http://www.alternativa-za-vas.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
http://medicineadviser.blogspot.com/

Nema komentara:

Objavi komentar