Cvekla, prijatelj vašeg zdravlja

POVRĆE ZA DOBRU KRV
Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u ljekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, regilira krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmjenu materija i stimulira efikasnije funkcioniranje jetre. Cvekla je korjenasto povrće, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije hiljade godina. Današnja pitoma cvekla nastala je od divlje koja se još i danas može naći na obalama Sredozemnog i Crnog mora. Stari su narodi upotrebljavali samo mesnato debelo lišće, dok je njezin korijen bio tvrd i neupotrebljiv. Stoljećima su povrtlari eksperimentisali dok nisu dobili današnju vrstu cvekle, sa sočnim velikim crvenim korijenom, ali su pri tom zanemarili list. Od korijena se priprema «krvava salata» koju svi vole, prije svega radi ukusa, naročito u kombinaciji s hrenom, i nezavisno od toga što osnažuje krvne sudove. Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u ljekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, regulira krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmjenu materija i stimulira efikasnije funkcioniranje jetre.
U staroj Grčkoj cvekla je bila dugačkog oblika, bijele ili crvene boje i vrlo slatka; jeli su je i sirovu. Ova koju danas koristimo u jelima ima oko 3% šećera, dok ga neke sorte koje se koriste za stočnu hranu imaju i do 8%. U 18.stoljeću selektivnim uzgojem dobile su se sorte sa čak 20% šećera. Vitamini i minerali
U cvekli ima najviše vitamina C, pa karotina, zatim vitamina B1 i B2. Ovo povrće može se pohvaliti gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čovjeku za život i optimalno funkcioniranje: kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, cezij i stroncij. Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količini kobalta, što se preporučuje vegeterijancima, odnosno veganima koji ne jedu ni mlijeko, sir i jaja, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog porijekla, dok ga u povrću, uglavnom, nema. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga, cvekla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti. Ima još povrća bogatijeg željezom, ali često se baš cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim. Ovim posrednim načinom utječe na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin kojeg takođe ima u cvekli, omogućava održavanje visoke koncentracije leukocita.
Ljekovita vrijednosta cvekle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za regulisanje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utiče na živce i rad mozga. Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, cvekla pozitivno djeluje na rad crijeva. Prisutnost joda cveklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja; stoga se preporučuje i starijim osobama. Zbog sadržaja selena cvekla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma. Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno. Zahvaljujući prisustvu antocijana koji cvekli daje crvenu boju, utječe na obnavljanje krvi, suzbija rast ćelija tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja.
Jedna mahana - Cvekla ima dosta oksalne kiseline ( 338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorciju kalcija i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu, bolje da budu oprezni i da ne pretjeruju sa cveklom.

izvor: djuliman.blogger.ba
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar