Crvene narandže skidaju višak kilograma

Višak kilograma je problem koji možete da rešite zahvaljujući crvenim narandžama sorte moro. Na pitanje ‘koje voće sadrži najviše C vitamina’ nemojte da pogrešite pa da odgovorite ‘limun’. Istina je da narandže sorte tarocco sadrže više vitamina C nego bilo koji drugi agrumi.
Sve narandže sadrže karotin, žutonarančasti pigment koji određuje boju žumanca i šargarepe. A sicilijanske crvene narandže sorti moro, tarocco i sanguinello sadrže crveni pigment antocijan. Slične sorte uzgajaju se i u nekim drugim delovima južne Italije ali i u Španiji, Maroku, na Floridi i u Kaliforniji.
Crvene narandže imaju i veliku hranljivu vrednost.

Čaša gustog, svežeg narandžinog soka ukusan je i zdrav izvor jednostavnih ugljenohidrata koji se lako apsorbiraju i sadrže veliku energetsku vrednost,  minerale i biljna vlakana.

Narandže sorte tarocco sadrže u sebi više vitamina C nego bilo koji drugi agrum. Samo jedna narandža osrednje veličine pruža organizmu preporučenu dnevnu dozu tog vitamina.

Naučnici su analizirali uticaj soka dve vrste slatkih narandži (moro/crvene narandže i naveline) na masne ćelije u telu miševa koji su jeli veoma masnu hranu. Umesto vode miševi su pili sok narandže moro i navelina.

Dijetetski sastojci moro soka smanjili su višak kilograma kod miševa, iako je i sam sok imao određeni kalorijski potencijal. Atocijanininom obogaćen ekstrakt iz moro narandži tek je neznatno uticao na akumulaciju masnih naslaga, što znači da i niz drugih sastojaka u soku ove naranče zajednički utiču na višak kilograma.

izvor: www.zenskikafe.com

Nema komentara:

Objavi komentar