Brusnica je čaroban plod

Biljka koje se već neko vreme nalazi na vrhu svih top lista lekovitih biljaka svakako je brusnica. Male ali hranljive crvene bobice pomoći će vam u lečenju mnogih oboljenja. Saznajte nešto više o brusnici.


Brusnica je ukusno voće poreklom iz Amerike ali se sada gaji u svim oblastima umereno kontinentalne klime. Biljka koja daje plod gorko-kiselog ukusa raste kao zeleni grm visok oko 25 centimetara, sadi se u proleće, početkom marta, a rađa dva puta godišnje.

Plodovi su bogati brojnim mineralima, treba naglasiti da je vitamin A, vitamin C i kalijum značajno zastupljen u plodu.

Crvene i sočne bobice brusnice pozitivno deluju na infekcije mokraćnih puteva, snižavaju ‘loš holesterol‘ i poboljšavaju ‘dobri holesterol‘ utvrdila su istraživanja.

Brusnica pomaže u lečenju mnogih obolenja, srčane bolesti su jedna od njih. Sok od brusnice sprečava kvarenje zuba.

Brusnice poseduju svojstva od ogromne koristi po zdravlje, zato se brusnica smatra jednom od najzdravijih vrsta hrane.

Lekari rade, na otkrivanju sve više karakteristika tog voća i uzroka zbog kojih bi njihov hemijski sastav mogao smanjiti prekomernu upotrebu antibiotika. Američki Nacionalni institut za zdravlje finansira istraživanja o uticaju brusnica na srčane bolesti te o drugim pozitivnim svojstvima toga kiselog voća.

Naučnim studijama delotvornost brusnica u lečenju infekcija (različite infekcije) je i službeno dokazana, ali tek je nedavno otkriveno zašto. Naime, profesorka Terri Camesano, inženjer hemije na institutu Worcester Polytechnic u saveznoj državi Massachusetts, predvodila je istraživanje kojem je cilj bio otkriti učinak hemijskih veza u brusnica na molekularnom nivou. Rezultat je bio otkriće hemijskog spoja koji menja strukturu bakterije Escherichia coli (E.coli), uzročnika infekcije mokraćnog sistema. Količina soka brusnica potrebna da se spreči infekcija je vrlo mala, kaže Camesano. Svega jedna čaša dnevno!

Osim toga, pozitivan učinak po zdravlje nije ograničen samo na infekcije mokraćnih puteva. Brusnice mogu, kako kaže, povoljno uticati na razne infekcije.

Neki hranljivi i dragoceni sastojci brusnica ostaju i u džemu, soku, pitama i drugim slatkišima koji se od njih mogu napraviti, ali najviše korisnih materija u organizam ćemo uneti ukoliko ih jedemo sveže ili eventualno sušene bez dodatog šećera i konzervansa.

Na osnovu rezultata više ispitivanja sprovedenih u laboratorijskim uslovima, stručnjaci tvrde da jedinjenja proantocijanidina imaju zaštitnu ulogu i kada su u pitanju ozbiljna oboljenja kao što je rak želuca.

Takođe, brusnica je dobar saveznik u prevenciji ako se stvara kamen u bubregu zbog visokog sadržaja korisnih kiselih materija kojima ove ukusne bobice obiluju.


Nema komentara:

Objavi komentar