Bijeli pirinač povećava rizik od šećerne bolesti

Nutricionisti i naučnici prednost daju žutom pirinču, jer on više od bijelog sadrži biljna vlakna i ne podiže brzo nivo šećera u krvi.

Pirinač spada u povrće koje je neizostavno u gotovo svim kuhinjama sveta. Treba li da naglasimo da postoji veoma popularna pirinčana dijeta.


Američki naučnici su istraživali i analizirali žuti (integralni) i beli pirinač i došli do zaključka da učestalo konzumiranje bijelog pirinča podstiče bolest dijabetes tipa 2 (starački dijabetes), dok je opasnost od razvoja tog oboljenja manja ako se jede žuti pirinač.

Naučnici sa Harvarda su došli do tog rezultata obavivši analizu konzumiranja bijelog i žutog pirinča kod 157.463 žene i 39.756 muškaraca u periodu od 14 do 20 godina.

Oni su ustanovili da su osobe koje konzumiraju bijeli pirinač pet puta nedeljno izložene 17% većoj opasnosti od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji ga jedu samo jednom mjesečno.

Među osobama koje su jele žuti pirinač dva ili više puta sedmično opasnost od pojave dijabetesa bila je manja za 11% u odnosu na one koje su jele beli pirinač samo jednom mesečno.

Istraživanje je, kako su naveli naučnici, pokazalo da zamena konzumiranja bijelog pirinča žutim ili nekim drugim žitaricama, kao što su cijela zrna žita i ječma, smanjuje za 36 odsto opasnost od razvoja dijabetesa.

Žuti pirinač sadrži više vlakana, minerala i vitamina, i ne diže toliko brzo nivo šećera u krvi kao beli pirinač, istakli su naučnici sa Harvarda.
izvor: www.zenskikafe.com

Više informacija o zdravom načinu prehrane možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar