Svježi sir je odličan izbor

Svježi (mladi) sir je jedan od najzastupljnijih sireva i zbog svog mekanog sastava i blagog okusa je hrana za užitak skoro svih gurmana.  Ovaj mekani sir svoj naziv je dobio zbog toga što se pravio u malim kolibama (cottage) od ostataka mlijeka. Činjenici da je jako zastupljen u ishrani doprinosi i to što se ovaj sir može uvrstiti u program bilo koje dijete. Koje su prednosti svježeg sira?
 Svježi sir
Sadrži malo masti i kalorija

Svježi sir napravljen od mlijeka sa čak 4% masti ima jako malo kalorija, oko 90 po porciji od 100 grama, ali u prodaji se također može naći nemasna-light varijanta svjžeg sira koji ima još manje kalorija. Stanadardni svježi sir obično sadrži 4 do 6 grama masti, dok nemasna varijanta je potpuno bez masti, koju obično nadomješta škrob.

Bogat proteinima i zato je odličan izbor za vježbače

Nije ni čudo što se bodybuilderi zaklinju u svježi sir.  100 grama svježeg sira sadrži oko 12-15 grama proteina, većinu u obliku kazeina, sporo probavljivog proteina (od 2 do 7 sati). Iako nije bogat proteinima u količinama kao što je meso peradi ili ribe, jedan je od najboljih nemesantih izvora proteina sa visokom biološkom vrijednošću. Svježi sir bogat proteinaima i kazeinom spada u kategoriju zasitne hrane, jer ublažava glad duži period vremena i odličan je izbor kao obrok pred spavanje.

Sadrži malu količinu ugljikohidrata

Svježi sir uglavnom sadrži male količine ugljikohidrata, od 3 do 6 grama na 100 grama. Nemasne varijante su obično bogatije ugljikohidratima jer dodatno sadrže škrob. Iako sadrži malo UH nije najpoželjniji izbor namirnice u ketogenoj dijeti.

Bogat je kalcijem koji je bitan za izgradnju kostiju

Kalcijum je važan ne samo za izgradnju kostiju već i za održavanje normalnog krvnog pritiska. Sa oko 70 grama po porciji, potrebno je konzumirati jako puno mladog sira da bi se zadovoljila potrebna dnevna količina kalcija.

Nemojte zaboraviti na raznovrsnu upotrebu svježeg sira.  Može se koristiti kao zdrava, manje masna zamjena za druge masne sireve. Izblendiran može poslužiti kao osnova za ukusan umak, a ujedno zdrav za srce, dodajući začine okus se intenzivira.

Također, može poslužiti kao osvježavajući i rashlađujući dio poslastica sa voćem. Koristite ga umjesto pavlake na pečenom krompiru ili umjesto žutog sira u lazanjama. Pomješajte ga sa jogurtom ili ga pak dodajte u milkšejk. Također je odličan kao prilog uz dodatak sezonskog zeleniša. Možete ga kombinovati sa orašastim plodovima.

Zasigurno ćete naći jako puno načina za konzumiranje ove zdrave i rasprostranjene namirnice. Ako ste pak netolerantni na laktozu, moguće je pronaći i varijante sira koje je ne sadrže ili vam se ne dopada ukus, probajte sireve od različitih proizvođača, jer ukusi su različiti.

U svakom slučaju, uživajte u kvalitetama mladog svježeg sira.
source: body.ba

Nema komentara:

Objavi komentar